Отборът на Лестър очаквано отстрани третодивизионния Флийтууд Таун от турнира за Купата на Футболната асоциация. „Лисиците“ се наложиха с 2:0 в преиграването на стадион „Кинг Пауър“, а головете за успеха им бяха дело на Келечи Ихеаначо, който не бе вкарвал от края на месец октомври миналата година.

Освен с победата на Лестър, мачът ще се запомни и с факта, че за първи път в историята на английския футбол бе използвана системата за видеоарбитраж. Както е известно тя ще бъде тествана в няколко двубоя до края на сезона, а след края на кампанията ще бъде взето решение дали тя официално да влезе в употреба.

В следващия кръг на ФА Къп Лестър ще има за съперник скромния тим на Питърбро.

Въпреки по-слабото първо полувреме за домакините, именно те бяха тези, които успяха да реализират няколко минути преди почивката.

Келечи Ихеаначо бе изведен отлично от Ислам Слимани през центъра на отбраната, надбяга двама защитници на гостите и с лекота реализира, за да донесе преднината на Лестър в 43-ата минута.

Преди попадението на „лисиците“, което дойде с първия точен удар във вратата на Флийтууд, гостите пропуснаха три отлични възможности за гол, но късметът покри възпитаниците на Клод Пюел.

През втората част бившите шампиони на Англия показаха, че са по-класният тим и заслужено стигна до крайния успех. Ихеаначо отново бе точен за домакините в 77-ата минута, с което оформи крайния резултат и класира тима си в следващия етап на надпреварата.

Първоначално вторият гол на нападателя не бе зачетен, тъй като страничния съдия вдигна флага за засада. Главният арбитър Джонатан Мос обаче взе под внимание мнението на видоасистентите, която правилно му подсказаха, че ситуацията е чиста и голът трябва да бъде зачетен.

Исторически момент: Използваха ВАР за първи път в Англия

Това бе първият случай в Англия, при който бе използвана системата за видеоповторения.

Напред в турнира продължава също и тимът на Кардиф, който се справи с Мансфийлд. Кардиф победи с 4:1 пред погледа на мениджъра на Манчестър Сити Пеп Гуардиола. Именно „гражданите“ са следващия съперник на уелсците в турнира.

Шефийлд Уензди също намери място в следващата фаза, след като отстраниха Карлайл след успех с 2:0. Рединг разби Стивънидж с класическото 3:0.