Голямата новина от третия кръг за Купата на Лигата е, че четвъртодивизионният Колчестър отстрани европейския клубен финалист – Тотнъм Хотспър. Успехът за Колчестър е завиден, след като тимът на Джон МакГрийл отстранява за втори път поред през тази година елитен клуб от Висшата лига, след като в миналия кръг бе елиминиран Кристъл Палас, отново след дузпи. В редовното време мачът завърши 0:0, за да може „Къмюнити Стейдиъм” да види дузпи. Именно там провалът за „шпорите” дойде от двама от лидерите на тима – Кристиан Ериксен и Лукас Моура. Първата дузпа бе профукана от Ериксен, за да може петата да падне в плен от Моура и по този начин домакините продължиха. Колчестър също пропусна наказателен удар, след като Джевани Браун пропиля третото изпълнение.

Мениджърът на Колчестър: Бяхме невероятни

През първата част по-дейният отбор на  „Къмюнити Стейдиъм”, а корнер след малко повече от десет минути игра шут прелетя над напречната греда на Колчестър. Миг по-късно пък Деле Али комбинира добре с Трой Парът, а последният стреля, но встрани.

В 17-ата минута пък удар на Лукас Моура отлетя в аут, а Деле Али стреля също встрани. След 30 минути игра Моура стреля много силно от фаул, но Гъркън отби топката встрани. През втората част Маурисио Почетино прецени да пусне в игра Кристиан Ериксен и Хюн-мин Сон, но това в крайна сметка не спомогна за "шпорите" да постигнат нужния резултат.

В 50-ата минута пък Лукас Моура бе побутнат в наказателното поле, но дузпа не последва. Четири по-късно Дайър центрира топката отдясно на далечна греда за Али, който бе докоснат по гърба от Коуън-Хол, но правилното решение бе играта да продължи.

Миг след това пък Уокър-Питърс нацели напречната греда. В 39-ата минута пък пак той опита да центрира топката, но вместо това тя отиде към вратата, където Гъркън я изби встрани.

Два шанса поред дойдоха след 70-ата минута за Хюн-мин Сон и Виктор Уанияма, но без гол в крайна сметка.

Тотнъм продължи да натиска яростно, но пропуските не спираха, а работа за Гъркън на практика нямаше сериозна. Така се стигна до дузпите, за да може Кристиан Ериксен да пропусне първия наказателен удар. След това Али вкара, а Норис и Нубъл също се разписаха, за да може Браун да пропилее нов шанс за домакините. Лукас Моура пък нацели напречната греда при петия опит, а момче от академията на Колчестър - Том Лапсли, пласира точен удар и така Колчестър продължи към осминафиналите за Купата на Лигата.