Навикът за хвърлянето на бутилки подлудява някои клубни лекари от Висшата лига. Футболистът взима бутилка, пие от нея и я хвърля зад линията, където ще бъде върната обратно при останалите, готови за следващия играч - средство за предаване на вирусите, към които професионални играчи могат да бъдат особено податливи. 

бутилки

източник: Getty Images

Д-р Ева Карнейро, която прекара 6 години в щаба на английския Челси, настоява за въвеждане на етикети с имена върху бутилките, за да се предотврати подобно елементарно разпространение на вируса. 

бутилки

източник: Getty Images

Но подобна борба не е лесна. Футболистите, които играят професионален футбол всяка седмица, си мислят, че физическото им състояние е толкова добро, че са недосегаеми. 

Коронавирусът доказа, че не са. В рамките на 12 часа се разрази "бум" на заразените във Висшата лига, сред които наставникът на Арсенал - Микел Артета, и футболистът на Челси - Калъм Хъдсън-Одой. 

Внезапното възникване на множество случаи в елитния футбол произтича от това, че процесът на изследване във футбола е доста по-активен от този, познат на широката общественост, тъй като редица клубове организират свои собствени прецедури за тестване. 

Обратно на разпространеното мнение, че футболистите са сред най-здравите индивиди на планетата - физическата строгост на професионалната футболна среда оказва влияние върху имунната система на играчите, като ги прави податливи на вируси. Covid-19 не прави изключение. 

"Имунната система на професионалните играчи бива регулярно потискана чрез терапии", заяви д-р Ева Карнейро пред Sportsmail. 

"Това се вижда ясно от кръвните тестове и изследванията на горните дихателни пътища, откъдето започват вируси като този. Това се дължи на количеството спорт, което играят. Физическата активност, високото ниво, на което играят (понякога на всеки 72 часа), както и тежките тренировки напрягат тялото."

Непрестанните пътувания допълнително усложняват процеса. 

"Те трябва да влязат в летище, въпреки че ще пътуват с частен полет. Това пътуване винаги води до промяна в съня, пристигане в ранни сутрешни часове, създаване на умора, която допълнително изтощава организма", добавя д-р Карнейро. 

Непрестанната футболна програма превръща играчите в по-възможни носители, отколкото широката популация. Играчите споделят съблекални, пресконферентни зали, хотелски стаи, хранят се по едно и също време.

"Те са част от малки семейства, които са изложени сред по-голяма общност. Отделните мачове ги срещат с различни отбори и екипи, които имат различен имунитет." 

Медицинският екип ще иска заразеният да бъде напълно изолиран, за да се предотврати разпространението на болестта, но някои съотборници ще искат да го посетят. Необходима е дисциплина, процес на договаряне, когато е заложено човешкото здраве. 

"В културно отношение ще бъде трудно да убедите играчите и персонала да променят поведението си, с което разпространяват инфекции - като ръкостискането и прегръщането", добави д-р Карнейро. 

"Изолацията се понася лошо от човешко същество и има естествено желание да не иска да бъде изолирано. Това изисква надзор." 

В определени части от годината клубните лекари взимат строги мерки за предотвратяване на сезонен грип. 

"Този път обаче не само лекарите, запознати с инфекциите, трябва да се борят срещу разпространението. Това е нещо ново, което не сме виждали преди във футбола, и представлява голяма неизвестна."