"Ваксините са толкова ограничение на свободата, колкото и забраната да се шофира след употреба на алкохол", заяви мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп във връзка с нивата на ваксинация сред футболистите във Висшата лига.

По-рано тази седмица стана ясно, че все още по-малко от половина играчи в елита на Англия са напълно ваксинирани, като в едва седем клуба нивото на ваксинация е над 50 процента. Поради това ръководството на Лигата обмисля варианти за "бонуси" за клубовете с висок процент на ваксинация, като например отпадане на някои ограничения и задължителни карантини при пътуването на играчите за националните им отбори.

"Не разбирам как ваксините са ограничение на свободата. Ако това е така, то и забраната да шофираш след употреба на алкохол е ограничение на свободата, но това е нещо, което ние приемаме. Ваксинирах се, защото се притеснявах за себе си, но най-вече за близките си. Ако се разболея, това ще е по моя вина, но ако заразя други хора, това пак ще е по моя вина, а не по тяхна", коментира Клоп и разкри, че почти всички футболисти на "червените" вече са се ваксинирали.

"Мога да кажа, че 99 процента от играчите са ваксинирани. Не е трябвало да ги убеждавам, за тях това бе естественият избор. Не си спомням да съм разговарял с някой футболист, за да го убеждавам, тъй като аз не съм лекар. В такава ситуация мога само да дам моя съвет към тях, но не се е налагало", обясни германецът.