Една от последните големи звезди на българския футбол Мартин Петров доказа максимата, че формата е временна, а класата е вечна. Макар и отдавна спрял с футбола и вече на 40-годишна възраст, той показа, че уменията му не са загубени. 

Крилото участва в бенефиса на легендата на Манчестър Сити Венсан Компани на "Етихад". И врачанинът отново облече светлосинята фланелка, която носи между 2007 и 2010 г. Този мач между бивши звезди на "гражданите" и сборен отбор на Висшата лига завърши 2:2. 

Но на Марто му трябваха само няколко секунди, за да покаже огромната си класа. Още във 2-та минута той получи извеждащ пас зад защитата, напредна с мощния си спринт, както в най-добрите си години, озова се сам срещу вратаря и от немного голям ъгъл го разстреля с брутален изстрел под гредата. 

Впоследствие Робин ван Перси подаде на Роби Кийн, който изравни в 31-та минута за 1:1, преди в 48-та минута самият холандец да се разпише и да сътвори пълен обрат. Малко преди края на мача Бенжани Мварувари оформи крайното 2:2. 

Освен гола си, Петров имаше и други забележителни изяви, като в последните минути, все още при резултат 1:2, можеше да изравни с нов мощен удар, но Шей Гивън спаси. Той беше аплодиран от 51 602 зрители, които бяха напълнили стадиона да аплодират бившите и настоящите си любимци и да изпратят Венсан Компани. 

Самият белгиец не успя да участва в бенефиса си, защото имаше травма в бедрото. Но синът му Франсоа отсрами фамилната чест и се появи на терена. Компани вече окачи бутонките на пирона след миналия сезон, когато имаше огромна заслуга за титлата на Сити, а сега е спортен директор на родния си клуб Андерлехт.