Временният селекционер на английския национален отбор по футбол Лий Карсли заяви, че заемането на поста не трябва да се ограничава само до англичанин, на фона на продължаващите връзки с мениджъра на Манчестър Сити Пеп Гуардиола.

Футболната асоциация на Англия се обърна към селекционера на държавния състав до 21 години за мачовете от Лигата на нациите тази есен, печелейки време за намиране на наследник на Гарет Саутгейт, след загубата във втори пореден финал на Европейско първенство.

Фигури от управителния орган на английския футбол държат скрити картите си относно търсенето на нов селекционер, но вестник The Times съобщи, че Гуардиола също е вариант за позицията. Договорът на бившия испански национал с Манчестър Сити изтича в края на сезона, а в скорошно интервю той изглежда остави отворена вратата за възможността стане селекционер Англия, пише агенция ДПА.

Друг фаворит на букмейкърите за поста германецът Томас Тухел, а според Карсли, английският национален тим заслужава треньор от световна класа, който е печелил трофеи.

Запитан дали този, който в крайна сметка ще получи работата в Англия, трябва да е англичанин, временният селекционер отговори: "Не, определено не. Мисля, че е важно най-добрият кандидат да получи работата."

"Виждали сме в миналото, че това се е случвало в миналото. Най-добрият кандидат трябва да получи работата. Мисля, че щяхме да се поставим в ъгъла, ако не отворим малко съзнанието си. Всеки, който е на това ниво, би трябвало да кандидатства", добави Лий Карсли.

Gulliver/GettyImages
17 снимки

"Когато съм бил временен мениджър на други отбори, са ме питали какво е моето мнение, какъв мениджър би бил подходящ за ролята. Очевидно тук става дума за много по-голям профил, така че не е нещо, в което съм замесен", обясни Карсли.

"Мисля, че е важно да имам възможност да се концентрирам, без да се тревожа за процеса", добави той.

Попитан дали иска да бъде обмислен за поста за постоянно Лий Карсли коментира: "Искам ли да бъда обмислен като вариант за позицията? Е, върша работата, така че бих си представил, че ме обмислят."

50-годишният специалист, обаче, отклони разговорите за кандидатурата си и интереса към ролята с думите, че може би "ви отегчавам с отговорите си", но това се дължи на стремежа му да изпълни задачите си без съжаление, тъй като преди това е имал неудовлетворяващи преживявания като временен треньор.

Това не означава, че той намира ролята си за проста, казвайки, че "нищо не се променя, ако остана в зоната си на комфорт и аз наистина съм наясно с това".

Въпреки цялата несигурност, няма съмнение, че Карсли се радва да работи с младия, талантлив отбор на Англия, а единственото истинско неприятно изживяване е загубата от Гърция.

"Кое беше най-трудното? Освен това да говоря пред медиите?", пошегува се той.

"Най-трудното вероятно щяха да бъдат последните дни, защото не съм свикнал да губя с отбора до 21 години. Не бих казал, че имаме късмет, но печелим много мачове, така че всеки път, когато отида на лагер, обикновено печеля две срещи и се прибирам, така че да загубя мач на "Уембли" пред пълни трибуни беше нещо, което наистина приех лично", обясни Лий Карсли след последвалата победа с 3:1 над Финландия. / БТА