Системата за видеоарбитраж (VAR) бе използвана пробно в няколко двубоя в Англия, но вече предизвика сериозна поляризация на мненията относно това дали трябва да бъде въведена постоянно или не.

До края на сезона тя ще бъде на разположение на реферите в близо 20 мача от различните турнири за купите, след което трябва да бъде взето окончателно решение дали видеоасистентите официално ще станат част от играта във Висшата лига.

В няколко първенства от Европа видеоповторенията вече бяха въведени, но с доста съществени разлики от тези в Англия към този момент.

Кога се използва системата ВАР в Англия?

Основното тук е, че системата може да бъде използвана само при спряна игра. Обикновено до нея се прибягва само в четири случая и те са:

При голове

При дузпи

Директни червени картони

Сгрешена идентичност

Първият нагледен пример дойде в мача за ФА Къп между Лестър и Флийтууд Таун, когато при втория гол на Келечи Ихеаначо останаха сериозни съмнения за засада, а асистентът на главния арбитър дори вдигна флага си. В крайна сметка се стигна до използването на ВАР и голът бе зачетен.

Кога разбираме, че реферът получава помощ от видеоасистентите си

В споменатия вече двубой главният съдия Джонатан Мос на няколко пъти разговаряше с колегите посредством слушалка и микрофон.

По време на мача от ФА Къп между Брайтън и Кристъл Палас в понеделник, реферът Андре Маринър се консултира за спорни ситуации цели 11 пъти, дори и при победния гол на Глен Мъри. До грешки и разминавания между рефера и видеоасистентите му не се стигна и не се наложи играта да бъде прекъсвана, за да гледа Маринър видеоповторения.

Уилиан

източник: Gulliver/GettyImages

В мача между Челси и Арсенал за Карабао къп в сряда, Мартин Аткинсън прибегна до помощта на видеоасистентите в четири случая – при два потенциални червени картона и две претенции за дузпа в полза на Челси. И в четирите случая решенията на рефера се оказаха правилни.

Кога ВАР влиза в употреба

ВАР можеше да бъде използван с пълна сила в двубоя между Челси и Норич снощи при претенциите за дузпа от страна на Уилиан след грубо влизане на  Клозе в началото на продълженията в срещата. Когато реферът пожелае да използва ВАР, той трябва да сигнализира, „изрисувайки“ с ръце правоъгълник, символизирайки телевизионен екран.

Системата може да бъде използвана по настояване както на рефера, така и на допълнителните видеосистенти.

Ако решението на съдията е категорично, но даден играч е отбелязал гол от явна засада например, ВАР ще информира рефера, че е налична грешка грешка, която не изисква допълнително анализиране. В такъв случай съдията сигнализира чрез показване на тв екран, че ще бъде използвана системата и отменя първоначалното си решение.

Кога реферът реално гледа видеоповторение на ситуацията

ВАР

източник: Gulliver/GettyImages

В споменатата ситуация по горе, но в случай, че тя не е толкова отчетлива и ясна, видеоасистентите съветват съдията да прегледа сам положението и да вземе окончателно решение. В такъв случай главният рефер гледа повторение на ситуацията на специален екран, който се намира встрани от терена и след това обявява крайното си решение, като отново показва сигнала с тв-екаран.

В такива случай привържениците на стадиона няма да имат възможност да наблюдават видеоповторението, но тези пред телевизорите ще могат да гледат това, което вижда съдията, за да добият реална представа за случващото се.

Кога не може да се използва ВАР

При втори жълт картон

Реферът не може да каже „не съм сигурен, искам да гледам повторение на ситуацията“. Те трябва да вземат решение, а ако е допусната явна грешка, то те ще бъдат информирани от системата.

Къде може да се използва ВАР

Разбира се, към този момент използването на видеоарбитража предизвиква различни мнения. Някои от мениджърите я подкрепиха, докато други като Антонио Конте с право призова реферите да отделят повече време при спорните ситуации, за да може да бъде взето правилното решение.

Засега ВАР може да бъде използван само на определени стадиони от Висшата лига. Това са съоръжения, които имат пряка връзка със студията в Западен Лондон, където се преглеждат спорните ситуации. На въпросните стадиони трябва да бъдат инсталирани между 12 или 15 камери, в това число четири камери във всяка една от вратите.