Репортерът на „Скай Спортс“ – Гари Невил представи своите идеи за завършек на сезон 2019/2020 във Висшата лига и краткосрочното бъдеще на футбола след това.

Според него кампанията трябва да приключи бързо, когато стане безопасно за игра.

Той предлага следващият сезон да бъде сгъстен, ако се наложи. Предвид факта, че европейското първенство бе изместено за лято 2021 и ще започне на 11 юни, думите му не са лишени от логика, защото футболистите трябва да получат поне 14 дни почивка между края на шампионата и старта на подготовката за европейското. Това може да доведе до промени в регламента на местните купи и премахването на реваншите. Отделно от това тази година бе въведена двуседмична задължителна зимна пауза. Ако настоящото първенство завърши през юли и започне на 8 август, както е по програма, то двубои от Премиър лийг може да има много по-често, както е през периода декември-януари.

Легендата на Манчестър Юнайтед е на мение, че трансферният прозорец трябва да се отвори май и да продължи през целия период 2020/2021, за да се даде възможност на клубовете да укрепнат. Предвид задаващата се глобална финансова криза в разсъжденията му има резон.

Бившият бранител смята, че всички договори, които изтичат в края на юни, трябва да бъдат удължени до края на сезона. ФИФА вече работи по този въпрос и най-вероятно официализирането е въпрос на време. Това е повече от възможно, защото контрактите на играчите така или иначе са до края на кампанията и 30 юни е заложена просто като условна дата, която сега само ще претърпи промяна.

Последното предложение от Невил касае приходите. Всички клубове в нужда, включително тези извън лигата трябва да получат финансова инжекция, за да не прибегнат до съкращения на служетели, освобождаване на състезатели, орязване на заплати или в най-лошия случай – изпадане в несъстоятелност, т.е. банкрут.