Тази вечер Тотнъм ще направи своя толкова очакван официален дебют на новия си стадион. Еуфорията е голяма, но ако историята се повтори, то новият стадион може да коства на "шпорите" амбициите за завършване в топ 4, пише The Telegraph.

Анализ на 10 отбора, сменили стадиона си в последните 20 години, показва, че формата на домакинския отбор обикновено спада веднага след преместването преди да се завърне към нормалните стойности.

Тотнъм също е перфектен пример за това. Тимът загуби първите си три домакински двубоя, след като се премести на "Уембли" в началото на миналия сезон, взимайки само 2 точки от 9 срещу Челси, Бърнли и Суонси.

Подобно представяне в последните 6 седмици на сезона, в които пет от оставащите седем мача на Спърс ще се играят на новия стадион, може да струват скъпо в борбата за топ 4.

В момента между третото и шестото място има само 3 точки, така че място за издънки действително няма.

Три от 10-те анализирани отбори - Лестър, Кардиф и Уигън, са постигнали по-добър процент на победите в първите си пет двубоя на новия си стадион спрямо последните пет на стария. При шест отбора обаче процентът е по-лош. Лестър е единственият отбор, който печели всички пет първи двубоя на новия стадион, но при "лисиците" има важно уточнение. Те са единственият от десетте отбора, който изпада между преместването на стадионите. Така че перфектният старт на "Кинг Пауър" е повлиян и от по-слабите съперници.

Голяма част от тези отбори печелят около 8-9 точки от своите първи пет мача у дома като Тотнъм взе 8 на "Уембли". При положение, че едно от двете гостувания на Спърс пък е на Манчестър Сити, но повторение на постижението от "Уембли" едва ли би било достатъчно за място в топ 4.

Мъчението приключи - откриха новия стадион на Тотнъм

Класата на Бербо засия на новия стадион на Тотнъм