Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп потвърди за сетен път, че колегата му в Манчестър Сити Хосеп Гуардиола е най-добрият мениджър в света и каза, че няма никакъв проблем, че е завършил втори след испанеца и водения от него тим.

Двамата се противопоставят на най-високо ниво от 2013-а година, когато Хосеп Гуардиола пое Байерн Мюнхен, а тогава Клоп водеше Борусия Дортмунд.

Клоп в Дортмунд и Ливърпул никога не е печелил титлата, когато играе срещу испанеца, но германецът не смята съперничеството между двамата като класическите. „Щастлив съм, че мога да призная, че моите отбори са близо до неговите, тъй като той е най-добрият наставник в света. Това, което прави, е удивително. Начинът, по който играят клубовете му ме карат да не спирам да ги гледам. Пеп и аз сме напълно различни хора, а нашите отбори са огледало на нашите характери. Той е много по комфортен от мен край тъчлинията и изглежда като джентълмен. Аз съм по интензивен. Уважаваме се страшно много, но на терена всеки иска да е победител – това е нормално”, каза Клоп за Гуардиола в интервю за Sky Sports.

а

източник: Gulliver/GettyImages

„В края на сезона, в повечето сезони, той винаги печели титлите. В Германия – винаги, тук в Англия – почти. Това е така, а аз не мога да живея с проблем, тъй като няма такъв, за да съм втори след него”, акцентира той.

Ливърпул е убедителен лидер в Англия, на десет точки пред втория Лестър Сити и на 14 пред водения от Гуардиола Манчестър Сити. Очертаващ се триумф в лигата и наред с успеха в Шампионската лига през миналия сезон, Ливърпул има потенциала да се превърне в определящо за ерата на Клоп. Той обаче не е сигурен, че ще може да доминира години наред.

 

Юрген Клоп и Хосеп Гуардиола

източник: БГНЕС

„Не мисля, че нещо подобно е възможност – различни периоди на доминация са. Не много отдавна играхме срещу Барселона, който преди това бе воден от Хосеп. Ман Сити доминира в Премиър лийг последните години, откакто Пеп работи тук. Не се имаме за такива ние. Не мисля, че някой може да ни постави на нивото на великите Аякс, на велик Юнайтед или отбори от други страни. Искаме да продължим да играем добър футбол и искаме да имаме добри моменти заедно”, призна Юрген Клоп.

След като на отбора му предстои седмица без мач от Висшата лига, тъй като има ангажименти към Световното клубно първенство, то отборът на Юрген Клоп ще играе финал на тази надпреварата в събота срещу Фламенго. Клоп бе принуден да играе с юношите в четвъртфиналния мач срещу Астън Вила за Купата на Лигата, след като той и основният състав вече бяха в Доха. 52-годишният специалист желае да добави още един трофей в колекцията си и тази на Ливърпул.

 

Юрген Клоп и Пеп Гуардиола

източник: Gulliver/GettyImages

„Не печелим чак толкова много. Искаме да бием навсякъде, но не винаги се получава. Може би хората, които опитват редовно са добри, а ние искаме да сме такива. Не се виждаме като серийни победители, виждаме се като непрестанни претенденти. Моите връзки с играчите са много близки и очаквам много от тях и се наслаждавам на това как играят.Ако печелим, играчите го правят. Ако губим, е заради мен, тъй като не съм им дал правилните указания или те не са ги разбрали. Това не е тяхна грешка, а моя, така че трябва да внимавам много. Празнувам с тях след мачовете, защото уважавам труда им. Ако загубим или направим равен, виждам колко труд са инвестирали в мача, но понякога можеш да кажеш само „благодаря””, завърши 52-годишният специалист в Ливърпул.