Луис ван Гаал постигна първата си победа като мениджър на Манчестър Юнайтед в градското дерби срещу Манчестър Сити, след като в среща от 32-ия кръг съсипа шампионите с 4:2. Серхио Агуеро отбеляза и двете попадения за сразените „граждани“, с което стана играчът, който най-бързо стига 100 попадения в историята на Сити. Това обаче бе едничкият повод за радост в лагера на „небесно сините“, които не можаха да се възползват от по-добрия си старт на мача.

„Червените дяволи“ обърнаха резултата още до почивката, а след нея съдиите признаха гол от засада на Хуан Мата, преди Крис Смолинг окончателно да сломи надеждите на противника.

Гостите определено наложиха жестоко надмощие в първите минути, когато тимът на Ван Гаал като че ли бяха прекалено респектирани от пресата, която противникът им наложи. Резултатът можеше да бъде открит в 6-ата минута, когато Мартин Демикелис метна страхотен пас на Хесус Навас отдясно и испанецът с лекота се измъкна сам срещу Давид де Хеа. Бившият ас на Севиля стреля силно, но в обсега на стража, който отби с крак.

Две минути по-късно обаче Сити откри. Давид Силва показа добро движение отляво, а Джеймс Милнър със страхотен пас между Майкъл Карик и Антонио Валенсия изведе испанеца дълбоко в наказателното поле. Там той сервира топката за Агуеро, който на празна врата наказа „червените дяволи“.

Радостта на гостите беше кратка. В 14-ата минута Дейли Блинд отправи остро центриране от фланга, което Демикелис не можа да изчисти, а макар Ашли Йънг също да се размина, успя да се изправи навреме, за да стреля под гредата 1:1.

Инерцията на Юнайтед оттук до почивката беше неудържима, а в 27-ата минута обратът стана факт. Блинд и Йънг разиграха технично отляво, след което англичанинът центрира от ъгъла на наказателното поле към далечната греда. Там Фелаини беше оставен съвсем сам и с глава отблизо простреля Харт в близкия ъгъл, като вратарят на „гражданите“ можеше да се намеси и по-добре.

В края на полувремето Сити имаше късмет, че не остана с човек по-малко след жестоко влизане на Венсан Компани в краката на Блинд. Реферът Марк Клатенбърг се консултира със своя помощник, като накрая показа само жълт картон на белгиеца. Той пък напусна игра на почивката, след като явно получи травма във въпросната ситуация.

Само 7 минути след начолото на втората част Харт блесна с чудесно двойно спасяване, когато първо отрази страхотен пряк свободен удар на Уейн Рууни, насочен към горния десен ъгъл. Ашли Йънг първи стигна до отбитата топка и центрира остро, с което сложи началото на меле. В крайна сметка Карик шутира по тревата, а Харт подложи тялото си, за да спаси.

В 67-ата минута общо взето всичко приключи, след голяма грешка на асистент съдията. Демикелис направи поредна слаба изява в отбрана и позволи на Фелаини да му отнеме. Белгиецът бързо пусна към Рууни, а той продължи вляво към Мата, който обаче бе зад гърба на предпоследния в отбрана. Испанецът не чу сигнали и стигна до вратата, за да реализира с шут през краката на вратаря.

Точката на спора сложи Крис Смолинг шест минути по-късно. Ашли Йънг записа втора асистенция, след като завъртя кълбото от фаул, а Мангала допусна сериозна неточност и тръгна по-рано към вратата си. По този начин той покри петима играчи на Юнайтед, а Смолинг от упор с глава разстреля Харт – 4:1.

Крайният резултат оформи Агуеро минута преди края, когато се възползва от хубав рейд на Пабло Сабалета отдясно и още по-добро подаване, което го намери пред вратарското поле. Аржентинецът реализира 100-ия си гол за „небесно сините“, след като насочи кълбото до дясната греда.

Успехът затвърди Юнайтед като трети в подреждането с 65 точки, като „червените дяволи“ вече имат преднина от 4 пред Сити. Тимът на Ван Гаал се намира на точка зад втория Арсенал, докато утре вечер шестият в подреждането в Ливърпул може да се приближи на четири пункта зад „гражданите“, ако победи Нюкасъл.