Яп Стам е бивш нидерландски футболист. Играе за отбори като ПСВ, Манчестър Юнайтед, Лацио, Милан. Печели наградата за най-добър защитник за сезон 1998-99 г. В специално интервю той разказва за живота си като футболист и какво е чувството да играеш на най-високо ниво.

„За мен винаги футболът е бил на първо място, когато бях малък нямаше компютри. Първият клуб, в който играх, беше Вилем II. Бях там 6 месеца и след това ме купиха от ПСВ Айндховен. Това за мен беше голямо постижение, защото отивах в един от най-големите клубове в Нидерландия“.

„Когато разбрах за интереса от Манчестър Юнайтед, веднага приех, това беше едно ново различно ниво за мен. Там целите бяха много високи – титла от Висшата лига и добро представяне в Шампионската лига. Адаптацията ми в клуба беше трудна, усещах голямо напрежение. Играейки за Юнайтед, винаги трябва да даваш всичко от себе си. Постепенно нещата започнаха да се получават и се превърнах в един от играчите, които носят отбора на плещите си“, сподели Стам.

„Сър Алекс беше страхотен треньор. Той ни пресираше и ни подобряваше във всяка една тренировъчна сесия, казваше ни, че трябва да мислим мач за мач. Без него нямаше да съм същия играч“.