Ипсуич Таун направи нова крачка към завръщане във Висшата лига, след като победи драматично с 3:2 у дома Саутхемптън в среща от 40-ия кръг на Чемпиъншип.

Домакините поведоха в резултата в 13-ата минута, когато Сам Морси намери Лийф Дейвис отляво в наказателното поле, който с мощен удар в близкия ъгъл не остави шансове на вратаря Гавин Басуну – 1:0.

Още с подновяването на играта обаче „светците“ изравниха резултата. Джо Арибо бе намерен в наказателното с подаване отдясно, след което продължи за Че Адамс, който чукна топката покрай вратаря Вацлав Хладки за 1:1.

Гостите стигнаха и до пълния обрат в 23-ата минута, когато Стюрат Армстронг напредна отляво, след което влезе навътре в половината на Ипсуич и с чудесен извеждащ пас намери Адам Армстронг, който с плътен удар прати топката покрай Хладки в далечния му ъгъл – 1:2.

Снимки: Gulliver/GettyImages
33 снимки

През второто полувреме обаче „трактористите“ на свой ред обърнаха резултата. В 68-ата минута Дейвис получи на левия фланг и комбинира с Джак Тейлър, който пък намери с едно докосване Нейтън Броудхед, а уелсецът отправи хубав удар с десния крак, изненадвайки Базуну в долния му ляв ъгъл за 2:2.

Пет минути преди края на редовното време Джеймс Брий беше изгонен с директен червен картон и остави Саутхемптън с човек по-малко.

Това се оказа решаващо, защото домакините стигнаха до победата с гол на Жереми Сармиенто в последната седма минута от добавеното време. Дейвис беше намерен на левия фланг, който имаше много пространство и центрира в наказателното поле. Там около точката за дузпа Сармиенто бе оставен сам, като първоначално се спъна в топката, но след това никой не се опита да го спре и се изправи, стреля и отбеляза в долния ляв ъгъл на Базуну за крайното 3:2.

По този начин Ипсуич излезе временно начело в класирането с 87 точки, докато Лестър е втори с 85, но и мач по-малко. Лийдс Юнайтед е трети с 83. Въпреки това, „трактористите“ изглеждат все по-близо до завръщане във Висшата лига. Саутхемптън остава четвърти с 74 пункта и автоматичната промоция става все по-невъзможна, което означава, че „светците“ най-вероятно ще трябва да преминат през плейофите, ако искат да се върнат в елита догодина.