Мениджърът на Арсенал Арсен Венгер неведнъж през последните години е подчертавал, че когато нещата в неговия тим не вървят, много бързо феновете намират виновник, а най-често в тази роля влиза плеймейкъра Месут Йозил. Настоящият сезон не се различава много-много в това отношение, като германският национал получи солидна доза критики за слабото си начало.

Манчестър Юнайтед отрече за контакти с Йозил

Венгер не се умори да повтаря, че Йозил е незаслужено критикуван, а един поглед към статистиките показва, че опитният французин има право. Вестник „Мирър” проведе собствен анализ, който доказа, че всъщност 29-годишният играч се представя на абсолютно същото ниво като звездата на Манчестър Сити Кевин де Брюин. Разликата е, че докато единият от тях е охулван, другият получава само суперлативи.

Хубавото на цифрите е, че са безмилостни. Въпреки предполагаемата си слаба форма Йозил всъщност е създал същия брой положения за гол, колкото и Де Брюин. Двамата имат по 30 изработени шанса, а в същото време Йозил е прекарал 300 минути по-малко на терена.

Венгер пресече рязко слуховете за Йозил

Всъщност се оказва, че асът на Арсенал води пред белгийския си колега по отношение на ключовите пасове. Йозил има 28 на сметката си, докато тези на Де Брюин са 24. Бившият играч на Реал Мадрид има две асистенции на сметката си срещу 6 за футболиста на Сити, но това предполага, че проблемът не се корени в него, а в слабостите на Арсенал при завършващата фаза.