В навечерието на финала в Шампионската лига с изигра мач, в който финансовият залог е в пъти по-голям от него. Битката за място в Премиършип между Фулъм и Астън Вила пред 90 хил. на "Уембли" беше спечелена от лондонския отбор, който освен радостта, че ще спори с най-добрите отбори, ще с облажи и със стотици милиони паунди. 

"Котиджърс" надделяха с 1:0 над опонента от Бирмингам, а единственото попадение беше дело на Том Кеърни още преди почивката. Големият архитект на успеха на лондончани обаче е мениджърът им Славиша Йоканович. 

Само преди пет години сърбинът работи в Левски, където не беше дооценен и беше изгонен след само три месеца на поста. Но после показа, че е великан в професията, като извоюва промоция с Уотфорд преди години, но когато поиска увеличение на заплатата, беше освободен. Сега го повтори и с Фулъм, като този път ще има възможността да води тима си в елита. 

Мачът беше оспорван и не с множество положения, като се има предвид огромния залог в него. Но умната и надъхана игра на бившия тим на Димитър Бербатов се отплати с класиране в елита, благодарение на гола на Кеърни. Червеният картон на Денис Одой 20 минути преди края не попречи на лондончани да удържат успеха си. 

Така Фулъм прекрати изгнанието си във втория ешелон на английския футбол, което продължи четири години. Вила пък ще изкара и трети сезон в Чемпиъншип, след като изпусна промоцията. А тази загуба сложи и края на кариерата на Джон Тери, поне на Острова. Защитникът вече обяви, че няма да изкара втори сезон във второто ниво. 

Този мач започна равностойно, като все пак лондончани имаха преимущество в началото и направиха по-интересните атаки. Мат Таргет и Александър Митрович изпуснаха за "котииджърс", докато Робърт Снодграс и Джак Грийлиш не бяха точни за Вила. 

Решителният момент в този мач дойде в 23-та минута. Тогава Райън Сесеньон изработи положението, с което изведе зад защитата Том Кеърни и той с умен и прецизен удар покрай вратаря направи резултата 1:0. 

До почивката лондончани бяха отборът, който диктуваше събитията на терена, но в крайна сметка повече попадения не паднаха. Очакванията бяха натискът на тима на Славиша Йоканович да продължи след почивката, но тогава ролите се размениха. 

Вила се втурна напред, особено като играчите разбраха, че нямат какво повече да губят. На два пъти те искаха дузпи, от Фулъм също веднъж претендираха, но реферът не уважи нито едни от претенциите. 

Люис Грабън и Джак Грийлиш имаха страхотни шансове, но не успяха да ги реализират. Пред бившия съотборник на Стилиян Петров Грийлиш с откри шанс да изравни в 60-та минута, но ударът му от близка дистанция беше отразен от вратаря. 

Ново предимство за Вила настъпи в 70-та минута. Тогава Денис Одой беше изгонен за втори жълт картон и остави Фулъм с човек по-малко. Но напорът на бирмингамци така и не доведе до успех. 

Александър Митрович изпусна най-добрия шанс за Фулъм до края на мача, а в последните секунди и Робърт Снодграс изпусна шанс за Вила и в крайна сметка всичко приключи. Така лондончани се поздравиха с успеха, промоцията и с близо 200 млн. паунда постъпления.