Вилфред Заха е бил посъветван от социалната мрежа Инстаграм да докладва за расистките обиди, ако иска да има наказание за извършителите.

Припомняме, че крилото на Кристъл Палас стана обект на расизъм в социалните мрежи след победата на неговия тим над шампиона Манчестър Сити с 2:0 в събота, като призова Инстаграм и други социални мрежи да предприемат повече действия, за да предотвратяват обидите. Скрийншотове бяха взети от всяко съобщение и изпратени до фирмата на социалната мрежа.

„Това съобщение не е за да има още милиони послания, в които се казва, че е отвратително. Не съм тук заради тези абсурдни неща, вместо да се реши същинският проблем“, написа той.

Но Инстаграм, който продължава да твърди, че има нулева толерантност към расизма, е казал на котдивоареца, че ще трябва да докладва сам за всеки случай.

Социалните мрежи са критикувани в последните години за това, че не предприемат достатъчно мерки за справяне с расизма, и съветването жертвата трябва сам да докладва за всеки случай на расизъм. Преди седем месеца, Инстаграм обяви нов инструмент, изработен за автоматичното филтриране на директни молби за съобщения, обидни думи и фрази.