Саутхемптън постигна историческо реми с 1:1 над Уотфорд в отложен мач от 31-ия кръг на Висшата лига. Резултатът ще се запомни не защото бе специален в съперничеството между тези два тима в елита, нито пък защото „светците” остават само с 1 победа в последните си 6 визити, а най-вече с попадението на Шейн Лонг, което оттук насетне влиза в аналите като най-бързото в историята на Висшата лига.

Отбелязването на гола отне само 7,69 секунди след началния съдийски сигнал и стига момчетата на Ралф Хазенхютл да бяха устискали аванса си още съвсем малко, попадението можеше да се окаже и победно. В последната 90-а минута обаче Андре Грей избави болшинството фенове на „Викъридж Роуд” от поредно разочарование напоследък.

Лонг записа името си в историята главно заради необмислените действия на централния бранител Крейг Каткарт. Именно той получи топката от Роберто Перейра, който даде началото на мача. Притиснат от връхлитащия ирландец, Каткарт реши да прати кълбото напред със силен шут, който срещна тялото на съперника. Лонг овладя топката и навлезе в наказателното поле, където елегантно копна над вратаря – 0:1.

Уотфорд не беше далеч да отвърне на удара в 13-ата минута, когато Жерар Деулофеу показа добра комбинативност, а сетне нанесе изстрел от средна дистанция. Топката при неприятен за вратаря фалц, като в крайна сметка премина покрай целта.

Три минути по-късно Саутхемптън имаше златен шанс да поведе по-солидно. Шейн Лонг се оказа на точното място, за да засече с глава центриране от фланга. Този път нападателят не беше прецизен и пропусна целта.

Гостите имаха още една чудесна възможност до почивката. В 39-ата минута Нейтън Редмънд нанесе плътен изстрел от вътрешността на наказателното поле, а Бен Фостър демонстрира светкавичен рефлекс.

След почивката динамиката на двубоя се промени значително, тъй като Саутхемптън откровено се прибра да брани преднината. Уотфорд владееше топката много повече и имаше огромни затруднения да стигне до чисти голови възможности.

Все пак спортното щастие се усмихна на домакините секунди преди изтичането на редовното време. Тогава Капуе пое избитата от защитата топка и я пусна към Роберто Перейра отдясно. Той продължи по фланга за Кико Фемения, който центрира. Топката тупна и срещна тялото на Дарил Янмаат, а това я прати право у Андре Грей, който отблизо я изстреля безмилостно под лявата сглобка – 1:1.

Равенството върна Уотфорд на 7-ото място с 50 точки, като тимът има една повече в сравнение с 8-ия Евертън. Саутхемптън, от друга страна, не помръдна от 16-ото място, където е по силата на своите 37 пункта. Тимът на Хазенхютл остава на  точки пред 18-ия Кардиф Сити, който е първият под чертата и единственият с шансове да се спаси. Ако „светците” бяха удържали победата, тя до голяма степен щеше да им подсигури оставането в английския елит предвид оставащите 3 кръга.