Компанията „Сити футбол груп“, която е собственик на Манчестър Сити отчете загуби от 71 милиона паунда за финансовата година. Загубите на фирмата са най-вече от франчайза.

"Сити футбол груп" притежава четири клуба и има участие в още два. Компанията има 100% от акциите в Манчестър Сити, Мелбърн Сити и наскоро закупеният Атлетико Торке, 80 в американския Ню Йорк Сити, 44.3 в испанския Жирона и 20% участие в японския отбор Йокохама Маринос.

От общите приходи, които са на стойност 514.3 милиона паунда, Манчестър Сити допринася с 473.4 милиона, а 30.1 са тези на Ню Йорк Сити.

Манчестър Сити печели пари, но холдингът записва за втора поредна година загуби, защото преразпределя приходите по матрицата, за да бъдат обслужени всички отбори. Английският клуб представлява само 46% от спортната платформа и 36% от търговския и административния персонал.

По-големите разходи са свързани с увеличаването на корпоративната структура и с градския футболем маркетинг. Освен това голяма част от загубите на компанията идват от Ню Йорк Сити, който участва в Мейджър Лийг Сокър.

Освен това компанията отпусна 14 милиона паунда, за да бъдат открити 7 футболни центъра.

Ръководните фактори в компанията очакват значително подобрение на маржа за франчайза.

Дружеството, в което 87% от акциите се държат от кралската фамилия на Абу Даби, а 13% от китайска компания регистрира загуби за втора поредна година. Този път обаче те са почти двойни от 37-те милиона преди 12 месеца.