Капитанът на Ливърпул Джордан Хендерсън е в центъра на привличането на средства, което ще накара футболистите от Висшата лига да дарят милиони евро на Националната здравна служба в страната, съобщават „The Times“ и „The Guardian“. Футболистите от Висшата лига бяха критикувани, че не са включили в даренията против пандемията от коронавирус, като намалят заплатите си от здравния министър на Обединеното кралство Мат Ханкок в четвъртък.

"Предвид жертвите, които много хора правят, първото нещо, което футболистите от Висшата лига могат да направят, е да имат принос", каза той.

Собствениците на Висшата лига също попднаха по тези удари, тъй като някои предложиха те да бъдат обложени с данък, ако не желаят да намалят заплатите на играчите. Четири клуба са намалили заплатите на персонала, включително Ноич, Борнемут, Нюкасъл и Тотнъм, а останалите чакат резултата от преговорите между Висшата лига, РFA и EFL.

Според информациите играчите са напълно съгласни с плана на Хендерсън и сега работят върху логистиката на тази помощ.

Мениджърите и капитаните на всичките 20 клуба от Премиър лийг ще имат виртуална среща днес. В 17:00 часа, посредством видеовръзка, те ще дискутират евентуалното намаляване на заплатите с 30%, с което да помогнат за справянето в тази тежка ситуация.

В разговора с капитаните днес ще се включи и изпълнителният директор на Асоциацията на професионалните футболисти на Острова Гордън Тейлър.