Голмайсторът на Манчестър Сити Ерлинг Халанд беше обявен за Най-добър футболист за 2023 година на 14-ото издание на Globe Soccer Awards, които се проведоха днес на бляскава церемония в Дубай.

Халанд спечели първия си подобен приз в силната конкуренция на куп други звезди - Кристиано Роналдо, Мохамед Салах, Джуд Белингам, Бернардо Силва, Лионел Меси, Карим Бензема, Килиан Мбапе, Виктор Осимен и Винисиус Жуниор. Нападателят беше избран чрез комбиниран вот от футболните фенове по цял свят и специално жури от 30 изявени футболни личности като.

Норвежкият национал си заслужи наградата с невероятните успехи на индивидуално и клубно ниво. Той беше с основна роля за историческия първи требъл на Манчестър Сити през миналия сезон, съставен от трофеите в Шампионската лига, Премиър лийг и ФА Къп. Към тях той прибави и спечелените Суперкупа на Европа и Световно клубно първенство. През миналата кампания Халанд счупи рекорда за най-много голове в Премиър лийг, отбелязвайки 36 попадения в 35 срещи в дебютния си сезон в английския елит. В ШЛ той също беше водещ реализатор със своите 12 гола в 11 двубоя. Що се отнася до календарната 2023 година, нападателят заби общо 50 гола, отстъпвайки само на Роналдо и Мбапе в това отношение.