Мениджърът на Манчестър Сити Хосеп Гуардиола изрази своето недоволство от факта, че цели трима футболисти на Ливърпул попаднаха сред номинираните за наградата „The Best” на ФИФА само заради факта, че са спечелили Шампионската лига. Испанският футболист даде да се разбере, че счита за несправедливо подценяването на безпрецедентния домашен требъл, който неговите момчета постигнаха по същото време.

В крайния списък с 10-имата финалисти Ливърпул е представен чрез Върджил ван Дайк, Садио Мане и Мохамед Салах. В него попада и звездата на другия финалист в ШЛ – Хари Кейн от Тотнъм. В същото време сред кандидатите за приза нямаше нито един от страховития тим на Гуардиола, който спечели абсолютно всеки трофей, за който се бореше на домашната сцена.

„Тази награда очевидно се връчва за 7 мача”, заяви Гуардиола. „Когато спечелиш Шампионската лига, попадаш вътре. Останалите 10-11 месеца от сезона са без значение за този тип награди.”

„Аз бях малко изненадан, защото нашите футболисти бяха невероятни. Не мога да си представя Барселона или Реал Мадрид да спечелят четири титли (включва и Къмюнити Шийлд за 2018-а –б.р.) в един сезон и да нямат нито един футболист в списъка. Това е невъзможно.”

„Например, не мисля, че има играч, който направи по-силен минал сезон от Бернардо Силва, защото той спечели Лигата на нациите с Португалия. В сезона, в който постигнахме 100 точки – се целия респект към Мохамед Салах (избран за Играч на годината във Висшата лига – б.р.) – Кевин де Брюин беше много над и отвъд обикновените схващания, но това са само мнения. Малко е несправедливо, но нещата са такива, каквито са.”

„Може би ако спечелим 5 титли наведнъж, или пък Бернардо успее да вземе 6, може би ако направим 250 точки през този сезон, тогава ще ни включат”, добави Гуардиола.