Издирването на изчезналия над Ламанша частен самолет, на чийто борд бяха футболистът Емилиано Сала и пилотът Дейвид Иботсън, ще продължи и днес въпреки минималните вече надежди за двамата.

В сряда вечер безплодното издирване на машината от модел „Пайпър Малибу” бе прекратено заради падането на нощта. До този момент няма никакви следи от летателното средство и пътуващите на борда.

Полицията в Гърнси и днес ще претърси щателно района около фара Каскетс, където за последно самолетът е бил забелязан на радарите. На този етап дори властите приемат, че шансовете на за оцеляване на Сала и пилота са „минимални”.

В свое аудиосъобщение, изпратено от Сала до баща му от борда на машината, футболистът признава, че е наистина уплашен и има чувството, че самолетът скоро ще се разпадне. Тежките метеорологични условия в понеделник вечер намаляват значително вероятността да бъдат намерени оцелели. „Не виждам как някой би могъл да оцелее при такива температури толкова дълго време”, заяви Джон Фицджералд, един от водачите на спасителен екип. „Като гледаме днешните морски условия, времето е много тежко – духа изключително силен вятър, а условията във водата са ужасяващи”, допълни той.

Полицията и спасителните екипи все още считат за приоритетна вероятността да се е случило приводняване и спасителната лодка на борда да е била използвана. За целите на издирването са били прегледани сателитни снимки и телефонни данни.

Президентът на Кардиф Сити Мехмет Далман отрече появилите се информации, че клубът е платил и организирал полета. Според него „футболистът сам е уредил въпроса”.

28-годишният Емилиано Сало преди броени дни се превърна в рекордната покупка за Кардиф Сити, след като клубът брои 15 милиона паунда на Нант за подписа му. Аржентинският футболист трябваше да се яви на първа тренировка с новия си тим във вторник.