Уест Хем приема в отложен двубой от Висшата лига Манчестър Юнайтед, а залогът в този исторически последен сблъсък на „Болейн Граунд“ е разпределението на европейските квоти.

Краят на една ера – 112 години по-късно „Болейн Граунд“ в Ъптън Парк ще приеме последния си двубой. Уест Хем ще изиграе последния си мач в своя вековен дом, там където най-ярко са блестели Боби Мур, Джев Хърст и сър Тревър Брукинг.

И някак символично за голямото сбогуване пристига не друг, а най-успешният тим в епохата на Висшата лига – Манчестър Юнайтед.

Залогът също е огромен – „чуковете“ са на точка зад Саутхямптън в битката за шестото място, което е възможно да донесе квота за Лига Европа. „Червените дяволи“ пък знаят, че ако спечелят тук, а след това и в неделя на „Олд Трафорд“ срещу Борнемут, ще завършат успешно отчаяния си късен щурм към Шампионската лига, а зад борда ще остане местният съперник Манчестър Сити.

Жаждата за мъст също ще е огромна в редиците на домакините, които загубиха четвъртфиналния сблъсък във ФА Къп, именно тук, именно от Манчестър Юнайтед, за да се простят с надеждите си за трофей в този наистина специален сезон за тима от Източен Лондон.

„Огромен мач по две причини. Първата, защото ще е последен на „Ъптън Парк“, а добавете към това и важността на точките и за нас, и за Манчестър Юнайтед. Предстои ни нещо специално, нещо, което се преживява веднъж в живота. Ще бъде много, много емоционално, но ние трябва да използваме тези емоции като мотиватор, за да спечелим. Една част от мен ме кара да бъда щастлив, защото вървим напред към повече публика и всичко, което носи със себе си преместването ни, но от друга страна този специален стадион винаги ще ми липсва. Бе ми като дом“, сподели Славен Билич.

След 10 поредни двубоя без поражение във Висшата лига амбциите на „чуковете“ за евроизлаз получиха изключително тежък удар през миналия уикенд, когато загубиха много тежко на „Болейн Граунд“ от Суонси с 1:4. Дали предводителят на столичани Славен Билич ще даде възможност да прегрешилите да изкупят вината си или ще освежи състава си, предстои да разберем, но е ясно, че единственият отсъстващ е контузеният титулярен страж Адриан, като испанецът ще бъде заменен от Дарън Рандълф.

След разгромното 0:3 от Тотнъм отново в столицата никой не даваше дори минимален шанс за Манчестър Юнайтед да се пребори за Топ 4, но ето, че шансът вече е напълно реалистичен и всичко зависи от момчетата на Луис ван Гаал.

„Трябва да спечелим оставащите ни мачове, в противен случай няма да бъдем сред първите четири. Оттам идва напрежението, но ние ще се борим до самия край. Уест Хем е много добър отбор и неслучайно се бори за Топ 6. Имахме късмет във ФА Къп. Мисля, че заслужавахме да спечелим тогава, но и имахме късмет, защото в последната минута техен гол бе отменен“, коментира Луис ван Гаал.

След три победи и реми в последните четири кръга „червените дяволи“ се нуждаят само и единствено от победата, за да изпреварят Манчестър Сити преди последния кръг.

Под въпрос за гостите е Антони Марсиал, който не игра и срещу Норич заради разтежение, а със сигурност аут са контузеният в глезена Матео Дармиан и наказаният Маруан Фелайни.

И така – последното „сбогом“ с един от емблематичните стадиони в английския футбол – само след броени минути. Началото е от 21:45 часа в ефира на Diema sport 2, както и Gong Play.