Измина година на промени в Барнзли. От назначаването на младия Готие Ганай за изпълнителен директор, през смяната на собствеността в средата на миналата кампания, до назначаването на нов треньор през това лято.

От място в Чемпиъншип, през катастрофална, на моменти, форма през последния сезон, до изпадане в Лига 1.

Именно от Ганай трябва да започне тази история. Когато пое делата в Барнзли през лятото на 2017, тогава на 29 години, той се превърна в най-младия човек, заемащ такава позиция във Футболната лига. Направил първите си стъпки във футбола в Ланс, французинът пренесе иновативното си мислене на север – от различните инициативи, обхващащи както юношеските формации на Барнзли, така и мъжкия тим, до семплите жестове към феновете на клуба. Какъвто бе писмото на Ганай до привърженика на Барнзли Крис Райдър, разкрил за битката си с депресията в социалните мрежи. В него клубният ръководител окуражи Райдър и предложи помощта на тима, ако фенът има нужда от нея. Жест, който предизвика позитивни реакции от редица известни личности на Острова, сред които Джоан Роулинг, и след който Ганай просто заяви: „Не ни коства нищо да бъдем добри!“

Французинът обаче имаше своите предизвикателства след заставането начело на Барнзли – още в края на 2017-та се стигна до промяна на собствениците на отбора, след като фамилия Крайн продаде 80% от акциите си на консорциум, воден от Чин Ли и Пол Конуей. Същите хора, които контролират и френския Ница. И които пренесоха подхода от работата във френската Лига 1 към английската Лига 1 – разумни вложения в клуба, изграждане на печеливша система на действие, с основна цел „задържане на ядрото от футболисти в тима“, но и с продажбата на играчи, когато това изглежда разумно. Както и развиване на инфраструктурата в клуба.

Затова няма да видите водопад от пари в сделките на Барнзли на трансферния пазар, както се случи с други китайски инвеститори в английския футбол – като Тони Ся в Астън Вила или група ФОСУН в Уулвърхямптън. Но и няма да видите как Барнзли губи основни свои футболисти или отстъпва в битката с преки конкуренти за нови попълнения. А този подход на йоркшърци крие своето обяснение в още една от фигурите, участващи в консорциума – Били Бийн, известен със своята философия „Moneyball”, която базира трансферите на статистиката и залага на привличането на недооценени играчи – и която той приложи с огромен успех при бейзболния Оуклънд Атлетикс.

След смяната на собствеността се стигна и до промяна на мениджъра – Пол Хекингботъм бе взет от Лийдс и така Барнзли трябваше да търси негов заместник – а първият избор на ръководителите не бе успешен. Португалецът Жозе Мораиш се провали в опитите да задържи тима в Чемпиъншип и бе заменен от Даниел Щендел през лятото.

Изпадането предложи нов ребус за решаване пред Ганай, който призна, че голяма част от футболистите в отбора са пожелали да напуснат в търсене на нов клуб от по-висока дивизия. Но французинът се справи блестящо със задачата да задържи в Барнзли повечето от основните играчи – и това предостави солидна основа за наставника Щендел, който донесе другата голяма промяна в тима.

Бившият треньор на Хановер 96 въведе напълно различен тренировъчен режим – и до момента играчите на йоркшърския тим са преминали през подготвителен лагер в стила на специалиста в оцеляването Беър Грилс, боксови сесии, както и тренировъчно трасе, моделирано по предавания като „Американски нинджи”. А стилът на Щендел също предлага нещо ново за Лига 1 – германската преса, постигнала положителни резултати в горните 2 нива на английския футбол, благодарение на Юрген Клоп и Дейвид Вагнер. Макар и самият Щендел да казва, че този подход не трябва да бъде определян като типично германски – давайки пример с националния отбор на родината си.

Щендел също така залага и на един основен фактор при подбора на нови попълнения – характерът на играчите. Поради тази причина в тима пристигна и едно познато за наставника име – Майк-Стивън Бере, който бе привлечен под наем от Хановер.

С подходящите футболисти, иновативен мениджър и амбициозни ръководители, Барнзли започна новия сезон с поглед към завръщане в Чемпиъншип. А началните резултати показват, че „червените” са на правилния път.