Ливърпул и Астън Вила изиграха изключителен мач помежду си и завършиха при резултат 1:1 в двубой от 37-ия кръг на Висшата лига. Джейкъб Рамзи поведе „виланите“ напред през първото полувреме, но влезлият като резерва Роберто Фирмино изравни резултата в 89-ата и завърши участията си на „Анфийлд“ с попадение.

По този начин интригата около Топ 4 във Висшата лига на практика, след като Манчестър Юнайтед срази Борнемут с 1:0 при визитата си в юга. Ливърпул е с 66 точки, докато „червените дяволи“ и Нюкасъл Юнайтед са с 69, но и двата тима имат мач пасив. Астън Вила остана на седмото място с 58 точки и все още се надява на участие в европейските клубни турнири.

Това беше последният мач на „Анфийлд“ за Роберто Фирмино, Джеймс Милнър, Наби Кейта и Алекс Окслейд-Чембърлейн. Първите двама се появиха в игра от резервната скамейка, а Фирмино зарадва привържениците с изравнителното попадение.

Gulliver/GettyImages
26 снимки

Това ще бъде последната среща на „Анфийлд“ за Роберто Фирмино, Джеймс Милнър, Алекс Окслейд-Чембърлейн и Наби Кейта, които напускат като свободни агенти след края на кампанията. За мача пък „червените“ ще бъдат водени от пейката от Пеп Линдерс, който е асистент на Юрген Клоп, тъй като германецът беше наказан преди броени дни от Футболната асоциация.

В петата минута на терена се видя тежък слбъсък глава в глава между Върджил ван Дайк и Оли Уоткинс, след което се наложи влизането на медицинските екипи на двата отбора. По-тежко в тази ситуация сякаш пострада нападателя на бирмингамци. В 20-ата минута "виланите" развиха бързо контранападение, след като Джон МакГин изведе отлично Оли Уоткинс вляво. Ибрахима Конате го подгони, а в наказателното поле Уоткинс чукна хитро топката пред себе си, за да послевдва контакт с Ибрахима Конате, след което Джон Бруукс посочи бялата точка.

Зад топката застана именно фаулираният Уоткинс, който стреля безобразно и топката излезе аут.

Устремът на Вила даде вече нужния резултат в 27-ата минута. Тогава за пореден път от последните месеци се прояви лошите действия на "червените", след като трябва да се справят с дълго странично хвърляне. На три пъти защитата на Ливърпул опита да изчисти топката неуспешно, а накрая топката попадна у МакГин, който с отлично центриране видя Рамзи вляво и той засече - 1:0 за Астън Вила. При радостта си пък Рамзи сложи ръката на ухото си към феновете на мърсисайдци, заели своите места на легендарната трибуна "Коп".

Шест преди края Астън Вила предложи нещо интересно на "Анфийлд", след като Рамзи спринтира при свободен удар, а пасът на Дъглас Луис отиде към него, като голмайсторът не беше последван от играч в червено. Джейкъб Рамзи шутира по диагонала, но Алисон Бекер реагира блестящо и спаси отбора си от втори допуснат гол.

При последвалото нападение удар с глава на Луис Диас отлетя встрани от вратата на Емилиано Мартинес. В 45-ата минута Тирон Мингс опита да спре Коди Гакпо и кракът му спря в гърдите на нидерландеца, за което реферът му показа жълт картон. В добавеното време Дъглас Луис и Хендерсън влязоха в единоборство в наказателното поле на Вила, а капитанът на домакините падна на земята. След преглед на ситуацията обаче дузпа за "червените" не беше отсъдена.

Шест минути след подновяването на играта се видя първият точен удар за Ливърпул, след като Салах овладя вдясно по нападението и стреля, но Мартинес улови. При последвалото нападение Вила реализира добро нападение, което завърши с плътен шут на МакГин, който бе отразен от Алисон.

В 55-ата минута Ливърпул изравни резултата след суматоха в наказателното поле на Астън Вила. Коди Гакпо се разписа след серия от рикошети и удари посока вратата на Мартинес. В крайна сметка реферите видяха засада на Върджил ван Дайк по време на отиграването на Луис Диас и попадението беше отменено.

В 73-ата Линдерс направи тройна промяна и в игра се появиха Фирмино, Милнър и Цимикас. При следващото нападение пък пред Александър-Арнолд се откри добра възможност за гол и №66 завърши с удар по земя през куп от бранители, но Мартинес спаси. В последната минута от редовното време на сцената отново блесна осанката на Роберто Фирмино. Мохамед Салах получи вдясно и достави пас към бразилеца, който задмина Мингс и отблизо изравни резултата - 1:1.

Съдията Бруукс даде десет минути добавено време, а Коди Гакпо обстрелва гостуващата врата силно в 92-ата, но Мартинес спаси. В 95-ата удар на Харви Елиът от средна дистанция беше отразен от Мартинес. Това беше и последният интригуващ момент край река Мърси и двата отбора взеха по една точка след дуела помежду им.

Si Señor – рядко срещаното съвършенство на „Анфийлд“

FT / ЛИВЪРПУЛ 1:1 АСТЪН ВИЛА

0:1 Рамзи (27)

1:1 Фирмино (89)

Стадион: „Анфийлд“ (Ливърпул, Англия)

Рефер: Джон Бруукс

Съставите:

Ливърпул: Алисон – Александър-Арнолд, Ван Дайк, Робъртсън, Хендерсън, Фабиньо, Джоунс, Салах, Диас, Гакпо

Мениджър: Пеп Линдерс

Астън Вила: Мартинес – Кеш, Конса, Мингс, Дин, Бейли, МакГин, Луис, Камара, Рамзи, Уоткинс

Мениджър Унай Емери