Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт сподели, че „не трябва да прекарваме още един миг“, обмисляйки отлагането на Евро 2020 и призова всички фенове на националния отбор да „се грижат един за друг“.

Европейското първенство бе преместено за следващата 2021 година заради пандемията от COVID-19, а „трите лъва“ трябваше да изиграят приятелски мачове с Италия и Дания следващата седмица.

Гарет Саутгейт написа отворено писмо до привържениците:

 

„Уважаеми фенове на Англия,

Тъй като този уикенд щяхме да съберем отбора си за мачовете през март, почувствах подходящ момент да напиша послание до всички наши привърженици.

За всички нас основният фокус на настоящето – и през следващите месеци – несъмнено е да се грижим за семействата си, да подкрепяме нашите общности и да работим заедно, за да преминем през това, което очевидно е най-екстремното изпитание, пред което сме изправени колективно от десетилетия.

От името на целия екип и персонал бих искал да се възползвам от тази възможност, за да изпратя нашите симпатии към тези, които вече са изгубили близки. Нашите мисли са с вас и с онези, които за съжаление ще страдат по подобен начин в следващите месеци.

По начина, по който всички сте се събрали в подкрепа на нашия екип, сега трябва да работим заедно за борба с вируса, който причинява физически и емоционални проблеми на толкова много хора. Така че, моля, продължете да следвате указанията за хигиена, както и разумните предпазни мерки, въведени за контрол на разпространението на вируса, за да защитите хората, които са най-уязвими от неговото въздействие.

Тази отговорност е на всички нас.

Също така сме наясно с икономическата несигурност, която засяга толкова много фирми и следователно почти всяко семейство. В съчетание с уникалните предизвикателства на самоизолацията, загубата на рутина към нормалния трудов и социален живот, ние се сблъскваме с реални предизвикателства пред психичното си благополучие. Децата ни могат да се чувстват разтревожени от несигурността. Това не е нормално за никой от нас и ще предизвика всички нас.

Внимавайте един с друг. Моля, не страдайте сами и не забравяйте, че нашата велика страна е преминала през тези огромни предизвикателства преди – и заедно ще направим това отново.

Трябваше да играем следващата седмица и да ви представяме цяло лято, но сега очевидно не е моментът да заемем централна сцена. Героите ще бъдат мъжете и жените, които продължават да работят неуморно в нашите болници и медицински центрове, за да се грижат за нашите приятели и семейства. Те няма да получат индивидуално признание, но всички знае, че тяхното значение е извън всичко, което правим на терена.

Когато играем отново като отбор на Англия, това ще бъде в момент, когато не само страната ни, но и останалият свят е на път към възстановяване. Надявам се, че ще бъдем по-близо един до друг от всякога и готови за красивото разсейване, което футболът може да донесе.

Да играем на Европейското първенство през следващото лято, все още ще бъде възможно на целия ни състав и затова не бива да прекарваме още един момент в размисъл за отлагането на състезанието.

Чувствам се сигурен, че когато настъпи този момент, никога няма да съм горд да бъда лидер.

Отново от името на всички нас, пожелавам на вас и вашите семейства сила и любов да процъфтявате през предстоящите предизвикателства.

Най-добри пожелания,

Гарет.“