Мениджърът на Ковънтри Тони Моубри сподели своето мнение относно новото попълнение на тима от английската Лига 1 Владимир Гаджев.

Българският национал премина в Ковънтри през миналия месец като през миналата седмица направи своя дебют, влизайки като резерва срещу Донкастър Роувърс.

Моубри обаче е на мнение, че Гаджев все още не е готов да бъде титуляр, тъй като не се е приспособил към английския футбол. Опитният специалист дори сподели, че халфът е преживял културен шок от постоянното тичане, което се изисква от него в тренировките.

Моубри обаче каза и ласкави думи за Гаджев, който в понеделник е реализирал великолепен гол с удар от далечно разстояние в мач на отбора на Ковънтри до 21 години, чрез който българинът добива игрова практика.

"За мен става дума затова той да добие разбиране за английския футбол. Това е някакъв културен шок - имах разговори с него, в които той бе изненадан от това колко много тичане искаме от него в тренировките и колко много допълнителна работа изискваме от него."

"Той каза неща като 'В България не тичаме толкова много, играем на нашите позиции и си подаваме', което е ок. Но опитвам, без да го шокирам, да го накарам да разбере, че в английския футбол трябва да тичаш и да се бориш."

"Да, ние искаме да стоим и да подаваме и да играем нашата позиционна игра и ние, за разлика от повечето отбори, играем позиционна игра, но той трябва да разбере, че трябва да се бори и да тича, да спечели няколко високи топки и да направи няколко шпагата."

"И мисля, че той разбира това и заради това върши много допълнителна работа и не се оплаква, когато искаме от него да играе при 21-годишните при положение, че той е национален състезател, който е играл срещу Италия и футболисти като Пирло в последните година-две, а аз искам от него да играе на празен стадион срещу отбора под 21 години на Хъдърсфийлд. И въпреки това той не се оплаква."

"Надявам се, че усилията му ще бъдат възнаградени. Иска ми се да мисля, че той ще изиграе някаква роля в последните два мача, но в предсезонната подготовка и на старта на следващия сезон трябва да покаже своите качества и да намери своето място."

Моубри вижда в Гаджев заместник на настоящата звезда Джон Флек, който се очаква да напусне тима през лятото.

"Подписахме с него, защото виждаме техническите му възможности да види паса и да играе на малки пространства, когато е пресиран", обясни мениджърът. "Той може да използва своето тяло и да прави подобни неща като тези, които Флек може да прави с топката. Флек е по-мощен, но не трябва да си мощен, стига да подаваш топката, когато дойде при теб и най-добре да я пращаш напред, както той може, а тогава са важни компонентите на отбора. Така че ако имаш такива технични футболисти, трябва да намериш правилния баланс около тях."

Моубри похвали и способността на Гаджев да реализира голове. "Той е вкарал доста голове, а е играл и като №10 в предишните си клубове, особено в Левски, а когато играеш зад нападателя реализираш голове."

"Но техническата възможност е налице, както той показа с гола си онзи ден, но няма всички да бъдат от далечно разстояние. Той може да навлезе около наказателното поле и също да вкарва оттам."

"Това как ще го използваме, ще се определи от това какви играчи ще привлечем през лятото. Ако накрая вземем някои дефанзивни халфове и това е тяхната работа, тогава той може да бъде поставен по-напред зад нападателя", допълни Моубри, който е бил начело на Селтик и Мидълзбро.