Агентът на защитника на Тотнъм Тоби Алдервейрелд Стийн Франсис вярва, че ако заплатите на играчите от Висшата лига бъдат орязани, то те би трябвало да имат възможност да си тръгнат за без пари през лятото.

Напрежението между играчи и клубове се увеличава през последните седмици, след като футболистите упорито отказват да си намалят месечните възнаграждание за периода на епидемията от коронавирус.

Франсис споделя, че контрактите на футболистите са малко по-особени от тези на обикновените работници, като неполучаването на пълния размер на възнаграждението отваря определени вратички за състезателите. 

"Когато клубовете подписват с играчите, те поемат солиден риск, плащайки голяма сума на другия клуб, сума за постъпването в новия тим, както и голямо месечно възнаграждение", започна той.

"За сметка на този риск играчите не могат да напуснат преди да им изтече контракта, освен ако всички страни не са съгласни с подобен ход. Футболистите са сигурни също така, че по време на договора им ще получат пълните си възнаграждения".

"Когато клубовете искат да орежат заплатите, то те неглежират тази договорка. Клубовете, които намалят възнагражденията, трябва да приемат риска, че футболистите може да си прекратят едностранно договора и биха могли да напуснат, без съответният клуб да получи трансферна сума за тях", завърши обясненията си белгийският агент.