Отборите на Брайтън и Челси поставиха началото на новата 2020 година, както и на новото десетилетие на острова. Двата тима завършиха при резултат 1:1 в двубой от 21-ви кръг на Висшата лига. В 10-ата минута точен бе Сесар Аспиликуета, който записа своя мач №100 като капитан на "сините". В 84-ата минута Алиреза Джаханбахш възстанови равенството в двубоя с гол-шедьовър за "чайките". 

Така тимът на Брайтън успя да спечели първа точка срещу Челси, които досега бяха печелили всичките си 9 двубоя срещу този съперник във Висшата лига. 

В другия двубой от Висшата лига по това време Бърнли посрещна Астън Вила, като срещата на "Търф Мур" завърши 1:2. Автор на откриващото попадение бе Уесли, а за 0:2 покачи Джак Грийлиш. В 80-ата минута Крис Ууд върна едно попадение за домакините. 


Стартът на двубоя бе бурен, като още в първите минути не липсваха възможности и за двата отбора. Рийс Джеймс пропусна да изведе "сините" напред, след като изстрелът му бе неточен и премина встрани от вратата. 

Последва пропуск и за Брайтън, тъй като Стивън Алзат навлезе в наказателното поле след страхотен индивидуален рейд, с който преодоля няколко съперници, но ударът му премина покрай лявата греда.

В 10-ата минута обаче Сесар Аспиликуета отбеляза за 1:0, записвайки името си в историята като голмайстор на първия гол за новото десетилетие в Англия. Курт Зума засече топката след изпълнение на Уилиан от корнер, а топката премина през краката на Тами Ейбрахам, след което се озова в Сесар Аспиликуета, който я изпрати във вратата на Матю Райън. 

След отбелязания гол Челси поуспокои темпото в двубоя и редуцира опитите си към вратата на Матю Райън, а Брайтън не успя да се измъкне от пресата, която гостите наложиха.

В края на първата част Челси се отпусна и позволи на "чайките" да се вдъхновят. В 43-ата минута Леандро Тросар шутира към вратата на Кепа Арисабалага, принуждавайки стража да се намесва решаващо, за да запази резултата в полза на своите. Последва нов удар на Тросар, който обаче бе неточен и не притесни испанския вратар. 

Getty Images
41 снимки

Второто полувреме започна дори по-агресивно. "Сините" бяха в търсене на второ попадение, но опитите на Кристиан Пулишич бяха неуспешни. След добър индивидуален рейд американецът навлезе в наказателното поле и отправи удар към вратата на Райън, но стражът улови. Последва нов опит на Пулишич от идентична позиция, но този път ударът бе неточен. 

В 58-ата минута Н'Голо Канте също опита своя късмет, но опитът му бе отразен от вратаря на Брайтън. 

След няколко силни минути за "чайките", Челси си върна контрола над събитията на терена и малко по-късно "сините" изпуснаха най-чистата си възможност да удвоят аванса си. Своя шанс опитаха няколко от футболистите на "лондончани", но топката така и не влезе в мрежата на Райън. Пулишич отправи удар, който обаче бе отразен, Мейсън Маунт успя да запази топката, която не успя да стигне до Тами Ейбрахам и се озова в краката на Рийс Джеймс, който все пак отправи изстрел, но той бе блокиран от съперников защитник. 

"Чайките" се вдигнаха и бяха изключително близо до изравнителното попадение. В 80-ата минута след изпъление на свободен удар Аарън Конъли се справи с пресата на Аспиликуета и Деймс и стреля към вратата на Кепа, но испанският страж бе на точното място и отрази удара. 

В 84-ата минута Алиреза Дакханбакш с феноменален завършващ удар възстанови равенството в срещата. Иранецът овладя отскочила топка в наказателното поле и стреля изумително от задна ножица, оставяйки Кепа безпомощен. 


В 89-ата Кепа реагира блестящо и спаси Челси, отказвайки Нийл Мопе, който си освободи пространство в наказателното поле и стреля бързо по трева в средата на целта, но испанския страж спаси с крак. 

Така Челси направи поредна грешна стъпка и допусна евентуално стопяване на преднината си на само 2 точки. "Сините от Лондон" все още са 4-и с 36 точки, но с мач повече от Манчестър Юнайтед, който е с 31 точки. Брайтън, от своя страна, е 13-и с 29 пункта в своя актив.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ: 

Брайтън: 1. Матю Райън, 22. Мартин Монтоя, 15. Адам Уебстър, 5. Люис Дънк (к), 33. Дан Бърн, 24. Дейви Пропър, 8. Ив Бисума, 46. Стивън Алзате, 15. Аарън Мой, 11. Леандро Тросар

Наставник: Греъм Потър

Челси: 1. Кепа Арисабалага, 28. Сесар Аспиликуета (к), 15. Курт Зума, 2. Антонио Рюдигер, 24. Рийс Джеймс, 5. Жоржиньо, 7. Н'Голо Канте, 22. Кристиан Пулишич, 19. Мейсън Маунт, 10. Уилиан, 9. Тами Ейбрахам

Наставник: Франк Лампард