Шампионът на Англия Челси също не успя да нанесе първа загуба на Сам Алърдайс като мениджър на Евертън. „Сините” стигнаха само до 0:0 в Ливърпул при гостуването си срещу „карамелите” и изпуснаха златен шанс да се откъснат пред 4-ия и 5-ия в класирането – съответно Ливърпул и Арсенал.

Това бе 6-и пореден мач под ръководството на Големия Сам, в който Евертън не губи, а също така донесе и 4-а „суха” мрежа за отбора му. Така „карамелите” си бетонираха мястото в топ 10, където са 9-и с 26 точки (на 4-и пред 10-ия Уотфорд). Челси от своя страна е 3-и с 39 пункта, на 2 зад втория Манчестър Юнайтед и на цели 13 зад лидера Манчестър Сити.

Още с в първите секунди на „Гудисън Парк” Евертън разбра, че ще му бъде много тежко. Виктор Моузес изпрати подканящо центриране отдясно, а Еден Азар се размина с топката при първа греда. Тя стигна до Маркос Алонсо при далечната, но ъгълът беше труден за испанеца да отправи точен шут.

В 10-ата минута единствено по чудо домакините се отърваха да не получат гол. Алонсо провокира ситуацията с диагонален шут, който бе избит към Тиемуе Бакайоко около точката на дузпата. Французинът отправи точен шут, а Фил Ягиелка изчисти от голлинията. Уилиан получи шанс да направи добавка и като че ли бе изненадан от топката, а Ягиелка пак се намеси решително.

Едва в края на полувремето Евертън показа нещо по-интересно в предни позиции, но Доминик Калвърт-Люин изигра ситуацията си твърде наивно и шутът му бе блокиран.

След почивката „сините” от Лондон продължиха да диктуват събитията, макар и без достатъчно голови положения. В 68-ата минута Еден Азар опита да тества Джордан Пикфорд с по-слабия си ляв крак и вратарят не бе особено затруднен.

„Карамелите” оцеляха още веднъж в 76-ата минута, когато Виктор Моузес се включи за пореден път отдясно. Нигериецът центрира много остро към близката греда, където Ашли Уилямс реагира адски неадекватно и с глава насочи топката към собствената си врата. Пикфорд нямаше какво да стори, а за късмет кълбото намери напречната греда и не влезе.

В последната минута от редовното време Азар получи финален шанс, като стреля точно към вратата, а изстрелът му рикошира в бранител на Евертън. Макар Пикфорд да бе паднал на земята, англичанинът успя да се адаптира и да спаси.

Първата минута от добавеното време доведе до втория златен шанс за Евертън да отмъкне пълния комплект точки, като Майкъл Кийн атакува по чудесен начин центриране от ъглов удар, а изстрелът му с глава премина на сантиметри над напречната греда.

На 26 декември Челси приема Брайтън в следващия кръг от първенството, докато в същия ден Евертън гостува на Уест Бромич.