Най-добрите футболисти са претоварени поради наситения календар от мачове, което ги прави предразположени към контузии, каза мениджърът на Манчестър Юнайтед Ерик тен Хаг преди първия двубой на отбора от "Олд Трафорд" в турнира Лига Европа срещу неговия бивш клуб Твенте в сряда.

През миналия сезон Англия записа най-големия брой срещи от вътрешните надпревари - 87, като клубовете от Висшата лига имаха средно най-краткото време за възстановяване от 67,3 часа. Манчестър Юнайтед трябваше да изиграе два много близки двубоя през ноември миналата година, когато загуби от Фулъм във Висшата лига 64 часа и 15 минути след победата си за Купата на Лигата срещу Нюкасъл.

"Има твърде много мачове - най-добрите играчи са претоварени. Това не е добре за футбола", каза Тен Хаг на пресконференция.

"Трябва да има лимит, защото играчите получават контузии. Сега това е почти неизбежно поради претоварването от толкова много мачове . . . Ние сме професионалисти и приходите трябва да са добри, но не нужно да балансираме", добави той.

И трите европейски клубни турнири на УЕФА бяха разширени до 36 отбора този сезон, като халфът на Манчестър Сити Родри каза, че футболистите може да обмислят стачка заради броя на срещите, които трябва да изиграят.

"Всеки двубой е важен, всеки гол е важен. Имаме повече възможности за постигане на целта, която преследваме. Най-труден е пътят към Шампионската лига. В турнир от 36 тима трябва да сте най-добрият. Това е път и цел, които искаме да извървим и да постигнем", каза Тен Хаг преди началото на сезона в Лига Европа. 

Манчестър Юнайтед спечели Лига Европа под ръководството на Жозе Моуриньо през 2017 година след победа на финала с 2:0 над Аякс Амстердам.

Тен Хаг коментира, че ще бъде болезнено да победи бившия му клуб Твенте, след като им помогна да спечелят Купата на Нидерландия като играч през 2001 година.

"Бих предпочел да играя срещу някой друг отбор. Не е хубаво да нараниш клуб, когото обичаш. От всички отбори Твенте е отборът, който следя най-много. Гледам ги като фен, не като анализатор. Това е различен начин да гледам техните мачове. Твенте ми даде много, преминах през тяхната Академия, така че всичко е свързано с лична история", каза още мениджърът.

Твенте е четвърти в първенството на Нидерландия след две поредни победи. След домакинство на тима от Нидерландия, Манчестър Юнайтед посреща Тотнъм във Висшата лига в неделя./БТА