Отборът на Манчестър Сити зае първото място в английската Висша лига след половината изиграване на 33-ия кръг в Англия. Шампионът на Англия постигна победа с 2:0 над гостуващия и борещ се за оцеляване тим на Кардиф Сити на своя „Етихад Стейдиъм”. По този начин тимът на Хосеп Гуардиола вече има актив от 80 точки след 32 изиграни мача, като е с точка повече от Ливърпул (79).  „Червените” гостуват в последен мач от кръга идния петък на Саутхемптън. Кардиф Сити пък остава 18-и с 28 точки, като е на пет точки от спасителния бряг шест кръга преди края на сезон 2018/19.

Иначе още в шестата минута „гражданите” откриха резултата чрез Кевин Де Брюин, а в 44-ата Лерой Сане вкара вторият гол за домакините в срещата. Резултатът е повече от логичен и закономерен, като дори цифровото изражение можеше да бъде много повече, но големият късмет и спасяванията на вратаря на Кардиф Нийл Етеридж отърваха уелския тим от погром в северозападна Англия.

Хосеп Гуардиола направи седем промени в състава си, на фона на гостуването на Фулъм през събота. Данило, Джон Стоунс, Фил Фоудън, Фернандиньо, Риад Марез, Лерой Сане и Габриел Жезус стартираха от първата минута.

Нийл Уорнък направи една промяна сравнение със загубата от Челси с 1:2, след като Джо Рейлс влезе на мястото на Хари Артър.

Сити демонстрира офанзивната си ярост още от първата минута на мача. Кевин Де Брюин центрира отдясно по земя за Габриел Жезус успоредно по голлинията, но бразилският стрелец на „гражданите” се размина с топката. Три по-късно Риад Марез стреля с левия крак по диагонала, ала Нийл Етеридж блокира, неоставяйки шанс за добавка на друг играч на Сити.

В шестата минута домакините вече поведоха в резултата. Аймерик Лапорт пусна по земя отляво за Кевин Де Брюин, а белгиецът стреля от много малък ъгъл под напречната греда на Етеридж и топката влетя в мрежата – 1:0.

Доминацията на Манчестър Сити продължи с пълна пара, а защитата на Кардиф действаше самопожертвователно, за да неутрализира ударите към вратата си. Следващата голяма възможност за Сити бе в 27-ата минута, когато Де Брюин пусна към Жезус, който от много близо стреля, ала направи ужасяващ пропуск. Миг по-късно Фил Фоудън стреля от средна дистанция, но топката спря в трибуните на „Етихад” до гостуващата агитка. Същото нещо опита Фернандиньо малко по-късно, но неуспешно.

В 35-ата минута пък Сане опита късмета си от свободен удар, ала и неговият удар бе неточен. Четири по-късно дойде нова, добра възможност за „гражданите”. Кардиф имаше корнер, а топката бе овладяна от Сити и организира феноменална контраакция. Де Брюин пое през центъра и напредна, а в сетния миг подаде към Жезус, който стреля, но топката бе блокирана. Бразилският нападател определно не му хареса паса на коелгата му.

30 снимки

В 44-ата минута пък Лерой Сане удвои аванса на своя отбор. Габриел Жезус свали с гърди назад за Лерой Сане, а германецът с топове удар с десния прати топката във вратата на Етеридж – 2:0.

Единствените разлики през второто полувреме бяха, че Манчестър Сити не отбеляза попадение, а Кардиф стигна до атака, а дори също така и до точен удар!

В 51-ата минута Фоудън имаше най-добрия шанс за мача, след като получи добър пас от Фернандиньо, ала неговият удар бе блокиран от стража на Кардиф Сити. Седем по-късно Уокър центрира подканващо за Лапорт на далечната греда, но ударът на френския защитник не бе достатъчно точен и гол нямаше. Десетина минути по-късно Сити имаше двоен шанс за гол, но такъв не падна. Де Брюин първо навърза защитата на Кардиф и стреля, топката рикошира в Морисън, който почти не си отбеляза автогол, а секунди по-късно Риад Марез стреля, но Етеридж отклони топката до дясната си греда.

Последваха нови пропуски – този път на Лерой Сане и Фил Фоудън, като тогава се стигна до 23-ия шут на Манчестър Сити в срещата.  В 74-ата пък гостите стигнаха до иконичния си първи удар в мача. Умар Ниас стреля отвъд наказателното поле, ала Едерсон улови. Шутът обаче накара феновете на Кардиф да ликуват, сякаш са спечелили Световното първенство, което предстои в Катар през 2022-а година.

В 78-ата минута пък Де Брюин достави за Жезус, който бе в засада, но стреля в гредата на Етеридж.

Шест по-късно пък Кардиф можеше да намали резултата на „Етихад”, след като организира блестяща контраакция. Менде-Ленг пусна пас за Умар Ниас, който напредна и премина прекрасно през Кайл Уокър, но се замота с удара към Едерсон, който улови топката. Това бе и последният по-интересен сюжет в мача от 32-ия кръг на Англия.