Вратарят на Акрингтън Стенли Димитър Евтимов също осъди расистките изяви по време на квалификацията за Евро 2020 между България и Англия (0:6).

Стражът, който повече от 10 години се подвизава по терените на Албиона, сподели пред DIEMA SPORT, че се опитва да обясни на хората около себе си, че случилото е еднократен инцидент. Димитър Евтимов се надява хората в Англия да разберат, че подобни изстъпления не са обичайни са стадионите у нас, а и в страната ни като цяло.

„Да, доста неприятни неща се случиха по време на мача с Англия, имах възможността да гледам по телевизията. Тези неща са грозна черта във футбола, навсякъде, не само в България. Тези неща не трябва да се случват. Върху мен не би трябвал ода повлияе това много, защото хората ме познават. Може за феновете на Ипсуич да повлияе, но такива неща не трябва да се случват във футбола и в съвременния свят. Аз лично не съм ставал свидетел на такова нещо в Англия”, сподели Димитър Евтимов.

„Доста журналисти ме потърсиха, не исках пред тях да коментирам, но пред приятели споделих, че това не е така. В Англия хората мислят, че това постоянно се случва в България, а това не е така. Лошото е, че се случи точно срещу Англия, затова останаха с впечатлението, че всички сме така. Опитах се да обясня, че става дума за фенове, които по някакъв начин търсят внимание чрез такава простотия. Ние като нация сме много толерантни. Много хора, които са били в България, ме разбират и са съгласни. Те знаят нашата същност. Ще ни бъде много трудно да премахнем това лошо чувство, с течение на времето тези неща ще се изчистят”, каза още българският вратар.

Стражът е твърд титуляр за Акронгтън Стенли от началото на сезона. Тимът му се подвизава в третото ниво на Англия, а в неделя тимът се изправя срещу Ипсуич.

„Да, втори сезон вече съм тук, утвърдих се като титуляр. В първите няколко мача от кампанията не успяхме да се представим добре, но след това започнахме да печелим и да се изкачваме в таблицата. Най-важното за нас е да завършим колкото може по-високо в класирането, в сравнение с миналата година.”

„По принцип, ако трябва да бъда честен, в нашата лига са много изравнени силите, няма значение, че Ипсуич е първи в класирането. Виждате, че и в другите лиги всеки отбор може да победи всеки. Силите са равностойни, но със сигурност ще бъдем много по-концентрирани, защото Ипсуич изпадна от Чемпиъншип миналата година, имат много добри футболисти. Имат опит в Чемпиъншип. Ние сме аутсайдерът, но покажем онова, което можем, ще се представим добре. Ипсуич няма да ни подценят този път, за разлика от мача през януари, а сега са и по-солидни отзад в защита, по-различен отбор са.”

„По време на паузата за националните отбори ние получаваме по един ден повече почивка - два дни, а не по един, както е обичайно. Тренировките са здрави, от сутрин до следобед, изучаваме отборите, с които ни предстои да играем в следващите срещи”, разказа още Димитър Евтимов.

„Престоят ми тук ме промени, промени начина на ми на мислене, на живот. Ако искаш да станеш професионален футболист, трябва изцяло да се отдадеш на това. От първия миг когато дойдох тук, усетих разликата. Ние също имаме добри таланти, но развитието в България е на заден план, докато тук като бази и условия е на топ ниво. Промених си манталитета и начина на мислене за футбола.”

„Сега имах възможността да се утвърдя като титуляр, надявам се да продължа така, да покажа постоянство, да покажа качествата, които имам и да покажем добър футбол с отбора на Акрингтън. Винаги трябва да сме оптимисти”, завърши Димитър Евтимов.

Повече можете да видите във видеото на DIEMA SPORT.