Халфът на Арсенал Месут Йозил говори по темата за расизма в интервю за The Athletic. 

"Сега всички обсъждат и критикуват българите за отношението им към тъмнокожите английски футболисти по време на мача между двата отбора. Но защо през пролетта на 2018 г. след срещата ми с Ердоган никой не ме защити? Нито един човек от националния отбор не каза" Хей, спрете да го обиждате, той е един от нас", разкрива с тъга Йозил.

31-годишният футболист от турски произход сложи край на кариерата си в Бундестима след световното първенство през 2018 година, като заяви, че е бил жертва на расистки обиди след снимката с турския президент Реджеп Ердоган преди шампионата в Русия.

Според Месут Йозил расизмът е голям проблем в Германия.

"Расизмът вече не е само в крайно дясното, а се разпространява и сред средната класа. Сега расизмът и ксенофобията са обикновена част от живота на германското общество. С времето съм сигурен, че решението ми да се откажа от Бундестима е правилно. Беше труден период за мен, играх девет години за Германия и бях един от най-успешните футболисти. Спечелих световната титла, играх доста мачове и дадох всичко от себе си. Но след снимката се почувствах незащитен", каза още Йозил.