Смятаната за "дясна ръка" на Роман Абрамович в Челси - директорът Марина Грановская, изглежда, че ще последва примера на руския олигарх, оттегляйки се от клуба след над 15 години вярна служба, 

През декември миналата година тя беше призната за клубен директор №1 в европейския футбол. Огромно признание, особено като се има предвид, че преди да се присъедини към Челси, Грановская си няма понятие от футбол. Бързо обаче навлиза в материята и трупа репутация на изключителен мениджър и парламентьор, когато нещата опрат до преговори. "Нейният професионализъм, нейният подход към бизнеса и нейната визия трябва да бъдат модел за много хора в бранша", казва журналистът Мат Лоу.

Трудно е да се повярва, но всички трансфери на Челси през последните години (и входящи, и изходящи) преминаха през ръцете на Грановская. От сезон 2013/14 до 2020/21 клубът беше в топ 3 в света по разходи за привлечени футболисти (€1,38 милиарда), но в същото време беше на първо място по отношение на приходите (€1,03 милиарда).

Въпреки заслугите си на "Стамфорд Бридж" обаче Марина се приближава към изхода при новите собственици. Повечето от феновете и английските медии я смятат за най-важния човек в клуба, но в настоящата обстановка да имаш репутацията на "Дясната ръка" на олигарха Абрамович не е най-доброто от имиджова гледна точка нито за нея, нито за клуба. Очаква се Грановская да контролира още едно последно трансферно лято и в края на август да си тръгне от Челси.

21 снимки

Изпращането със сигурност ще е с почести, но не само. The ​​Times твърди, че рускинята ще получи и 20 милиона паунда комисиона за участието си в сделката по продажбата на клуба, след като взе дейно участие от самото начало до финалните ѝ етапи. Твърди се, че мениджърът на "сините" Томас Тухел е твърдо "за" оставането на Марина в клуба, тъй като работи в отлично сътрудничество с нея, но германецът няма да има думата по толкова важен въпрос.

Един от основните кандидати да наследи Грановская в Западен Лондон е Андреа Берта. Той преминава през цялата йерархия в Италия, за да достигне до длъжността технически директор на Атлетико Мадрид. И вече пет години се занимава директно с трансферите на "дюшекчиите". Негова беше заслугата за привличането на фигури като Диего Коща, Тома Льомар, Жоао Феликс, Луис Суарес и др., като за споменатия период трансферният баланс възлиза на -100,7 милиона евро, което е повече от приемливо. Грубо - по 20 милиона "минус" на година.

"Годините на големите трансфери приключиха. За нас ще бъде важно да продължим да работим с онези играчи, които са вече при нас и които могат да се развиват. Ще трябва да изчакаме, докато пазарът стане по-отворен", каза цитираният от webcafe.bg Берта наскоро в интервю за Calciomercato.

Твърди се, че шефът на Атлети вече е бил в Лондон за разговори с ръководството на Челси. И се очаква да е човекът, който да поеме тежкото предизвикателство да смени Марина Грановская.