12 май 2019 година е денят на истината за Манчестър Сити и Ливърпул. По-късно тази неделя ще е ясен шампионът на Висшата лига за сезон 2018/19. Двата гранда се захапаха здраво през кампанията, а лудата им надпревара ще намери своя финал в последния 38-и кръг на Премиършип.

Сега намиращи се само на точка разлика един от друг „гражданите“ и мърсисайдци се борят в решителния миг.

Съставът на Хосеп Гуардиола, който води в класирането, гостува на Брайтън, докато момчетата на Юрген Клоп, надяващи се на грешна стъпка на все още действащия шампион, приемат Уувърхемптън.

И двата мача са с начален час 17:00 часа (българско време), както и всички двубои от последния кръг.  Възловите за крайния развой на Висшата лига сблъсъци ще бъдат излъчени пряко в каналите на Нова Броудкастинг Груп. Мачът на Сити ще бъде предаван по NOVA SPORT, докато битката на Ливърпул ще може да гледате по DIEMA SPORT 2 и на PLAY DIEMA XTRA.

Преди ключовите сблъсъци Сити се намира във впечатляващата серия от 13 поредни победи в шампионата. Момчетата на Хосеп Гуардиола имат общо 31 успеха, 2 ремита и 4 поражения през кампанията, в която защитават титлата от предния сезон, и с актив от 95 точки са начело.

Невероятно! Титлата в Англия може да не се реши днес

Ливърпул разполага с 94 пункта на второто място след 29 успеха, 7 равенства и едва едно поражение. Любопитно е да се отбележи, че единствената загуба на възпитаниците на Юрген Клоп през сезона нанесе именно Манчестър Сити в първите дни на януари 2019 година (2:1). Иначе предходната среща между борещите се за върха състави остана без победител – 0:0.

Задачата на „гражданите“ в последния кръг изглежда наглед по-лека, сравнено с тази на мърсисайдци. Сити гостува на 17-ия в класирането – Брайтън. Намиращ се на 5 точки от опасната зона, предстоящият съперник на манчестърци разполага с 36, а въпросът е има ли сили да спре на класната селекция на Гуардиона. Испанският специалист няма да може да разчита на контузените Клаудио Браво и Менди. Под въпрос са Фернандиньо и Кевин де Брюин.

Ливърпул е изправен пред далеч по-сериозно предизвикателство. „Червените“ посрещат отбора във форма – Уувърхемптън, който остана в подножието на топ 6, но показа стойностни игри през сезона. Съставът на Клоп се надява на чудо, каквото изживя по-рано тази седмица с класирането си за финала на Шампионската лига след обрата срещу Барселона. 

За да изживеят шампионската тръпка на „Анфийлд“ отново за първи път след 1990 година, Мохамед Салах и компания трябва задължително да вземат мача си срещу „вълците“, а „гражданите“ да направят грешна стъпка срещу Брайтън.

Извън сметките на германския мениджър на Ливърпул за предстоящия мач са Кейта и Фирмино, а под въпрос са Лалана, Окслейд-Чембърлейн и Робъртсън. 

Междувременно управниците на футбола в Англия са се погрижили и за двата възможни сценария в борбата за титлата. И на „Амекс Стейдийм“, и на „Анфийлд“ ще има готовност за награждаване на бъдещия шампион. Любопитно е да се отбележи обаче, че в Ливърпул ще бъде пратена реплика на оригиналната купа, която ще бъде на мача на Сити.

Статистиката сочи, че за осми път от създаването на Висшата лига през 1992 година шампионът ще бъде определен след последния кръг.

Титлата в Англия и битките в последния кръг

Кой получава шампионските медали във Висшата лига?

Що се касае до битката за топ 4, там интригата се загуби още миналата седмица, а подреждането се избистри. Челси, намиращ се на третата позиция, вече си гарантира квота за Шампионската лига, а следващия в класирането Тотнъм има нужда от точка, за да си осигури мястото в четворката. Момчетата на Маурисио Почетино се изправят срещу Евертън, като дори при поражение, може да запазят позицията си, заради по-добрата си голова разлика от Арсенал. „Артилеристите“ ще закрият сезона с гостуване на Бърнли.

Манчестър Юнайтед, който е шести и записва нулев сезон, посреща Кардиф в мач за своята чест. Предстоящият съперник на „червените дяволи“ е сред изпадащите от елита, а съдбата му споделят и Фулъм, и Хъдърсфийлд.