Отборът на Манчестър Сити докосна титлата в Англия след поредна зрелищна победа във Висшата лига. Тимът на Пеп Гуардиола разби с 5:1 Уувърхемптън на „Молиню”, а в герой за „гражданите” се превърна Кевин де Бройне, който заби четири гола за гостите, а още един добави Рахийм Стърлинг. Де Бройне оформи своя хеттрик само в рамките на 24 минути, което е третото най-бързо подобно постижение в Лигата.

Единствения гол за домакините пък вкара Леандер Дендонкер за 1:1.

Така Сити отново дръпна с три точки на преследвача Ливърпул, а до края на борбата в Премиърлийг остават само два кръга. В тях „граждантие” ще се изправят съответно срещу Уест Хем и Астън Вила, докато съперници на „мърсисайдци” ще бъдат Саутхемптън и Уулвърхемптън.

При равенство в точки в крайното класиране, решаващ фактор за определяне на шампиона ще се окаже головата разлика на двата тима, която е категорично в полза на Манчестър Сити.  

Gulliver/GettyImages
39 снимки


Не бяха изминали и две минути, когато гостите от Манчестър Сити стигнаха до първата си възможност в мача. Де Бройне получи отдясно и веднага центрира успоредно на голлинията на Фил Фоудън не успя да засече от два метра.

Нищо обаче не успя да спре „гражданите” по пътя за гола само няколко минути по-късно. Гостите откриха резултата в 7-ата минута, когато точен бе Кевин де Бройне. След опит на вратаря Жозе Са да намери свой съотборник с дълго подаване, Зинченко успя да играе с топката и да комбинира с Бернардо Силва. Португалецът от своя страна изведе отлично Де Борйне в наказателното поле, а за белгиеца не представляваше трудност да се разпише с удар по диагонала.

Ранният гол на Сити обаче не смути домакините. „Вълците” успяха да изравнят резултата само четири минути, след като допуснаха попадение във вратата си. След прекрасна контраатака в 11-ата минута, Хименес получи топката в своята половина, напредна много добре и намери оставения абсолютно сам отляво Нето. Португалецът нахлу в наказателното поле и комбинира с включилия се в предни позиции Дендонкер, който стреля и успя да прокара топката между Едерсон и бранител на „гражданите” за 1:1.

Възпитаниците на Пеп Гуардиола реагираха като ужилени и много бързо успяха да възстановят преднината си. След атака отляво в 16-ата минута, Де Бройне получи на границата на наказателното поле и пробва да намери Рахийм Стърлинг в пеналта. Вратарят на домакините бе по-бърз и успя да избие. За негов лош късмет обаче, топката попадна отново в Де Бройне, който стреля и даде нова преднина на своя тим.

В 24-ата минута „гражданите” отново наказаха своя съперник, а в прегръдките на своите съотборници отново бе Де Бройне. След атака отдясно Стърлинг бе фаулиран от Нури, но реферът Мартин Аткинсън даде авантаж. Де Бройне пое и напредна преди да стреля мощно с левия крак, пращайки топката до десния страничен стълб за 3:1.

Уулвърхемптън - Манчестър Сити 1:5

източник: SofaScore.com

След третия си гол, гостите отстъпиха инициативата, което позволи на домакините да направят няколко добри атаки към вратата на Едерсон. При една от тях, Чикиньо бе съборен от Зинченко в наказателното поле, но реферът Мартин Аткинсън бе категоричен, че няма дузпа и отсъди корнер в полза на „вълците”.

Пет минути преди почивката Кансело имаше възможност да обстрелва вратата на противника, но изстрелът му по диагонала не намери целта.

В продължението на първата част Рахийм Стърлинг също поиска дузпа след съприкосновение с Нури, но Аткинсън отново остана безмълвен и не отсъди наказателен удар.

Веднага след подновяването на играта след почивката, Стърлинг вкара нов гол за гостите, но той бе правилно отменен заради засада на нападателя.  

Наказателната акция на Кевин де Бройне продължи и през втората част. Белгиецът реализира четвъртия си гол в срещата в 60-ата минута. Бернардо Силва комбинира с Де Бройне в половината на домакините, той от своя страна намери свободния отляво Фил Фоудън. Английският национал понечи да намери Стърлинг в наказателното поле, но бранител на Уулвс изби топката. За негов лош късмет обаче, топката попадна в Де Бройне, който без миг колебание я прати в мрежата за 4:1.

С 67-ата минута Фоудън можеше да увеличи преднината на своя тим, но ударът му срещна десния страничен стълб. „Вълците” отговориха с опасен удар на Раул Хименес, който Едерсон изби в корнер.

Крайния резултат в мача оформи Рахийм Стърлинг, който вкара за 5:1 в 84-ата минута. Крилото получи пас отляво и с удар от близо метър нямаше как да сгреши и да не се разпише в опразнената мрежа.

До края на срещата „гражданите” удариха още една греда и пропуснаха да направят резултата още по-изразителен.

В крайна сметка Сити постигна своето и вече има нужда от само четири точки в оставащите два мача, за да бъде сигурен за първата си позиция и шампионската титла.   

FT УУЛВЪРХЕМПТЪН – МАНЧЕСТЪР СИТИ 1:5

'0:1 Де Бройне 7'

1:1 Дендонкер 11'

1:2 Де Бройне 16'

13: Де Бройне 24'

1:4 Де Бройне 60'

1:5 Стърлинг 83'

'Стадион: „Молиню”, Уулвърхемптън

Рефер: Мартин Аткинсън

Уулвърхемптън: Са, Боли, Коуди, Джони, Чикиньо, Дендонкер, Невес, Моутиньо, Аит-Нури, Хименес, Нето

Резерви: Руди, Хоевер, Марсиал, Тринкао, Москера, Силва, Тоти, Хи-Чан, Къндъл

Мениджър: Бруно Лаже

Манчестър Сити: Едерсон, Кансело, Фернандиньо, Лапорт, Зинченко, Родри, Гюндоган, Стърлинг, Де Бройне, Бернардо, Фоудън

Резерви: Щефан, Аке, Жезус, Грийлиш, Марез, Еджън-Райли, Мбете, Палмър, Лавия

Мениджър: Пеп Гуардиола