Филип Коку бе назначен на треньорския пост на Дарби Каунти за срок от четири години, след като вчера Франк Лампард се завърна официално в бившия си клуб Челси.

Асистенти на 48-годишния специалист на „Прайд Парк“ ще бъдат дългосрочните му помощник треньори Туан Шийперс и Крис ван дер Веерден.

Холандецът, подобно на Лампард, се наслади на великолепна кариера, печелейки шампионските титли с ПСВ Айндховен и Барселона, като изигра и 101 мача за националния отбор на Холандия. Впоследствие Коку спечели титлата на Ередивизи три пъти за четири сезона като наставник на ПСВ и се присъединява към „овните“, след като напусна Фенербахче през октомври след кратък период начело на турския клуб.

Търсенето на Дарби за нов старши треньор бе фокусирано върху специалист, способен да развива млади таланти и престоя на Коку начело на ПСВ ги убеди в това, правейки го цел номер 1 на тима от Чемпиъншип.

По време на треньорския си период в Айндховен, Филип Коку похарчи около 49 млн.паунда за трансфери, като същевременно генерира повече от 134 млн. паунда от продажби на играчи.

Коку ще се присъедини към новия си отбор в Сарасота на крайбрежието на Флорида за 10-дневния подготвителен лагер на „овните“. /БГНЕС