Роман Абрамович официално бе санкциониран от правителството на Обединеното кралство като част от опитите за репресия срещу богатите руснаци с активи в страната, а това засегна пряко и Челси, въпреки че английското правителство обеща да не се стига до там. 

Статутът на Челси на "значително културно богатство" позволява да му бъде предоставен лиценз, с който да продължи да се състезава в Англия и Европа, но клубът ще бъде лишен от всякакви печалби. 

30 снимки

Това означава, че клубният магазин ще бъде затворен, а заедно с това е преустановена и продажбата на билети за домакинствата и гостуванията на "сините". Феновете, които вече са заплатили своите пропуски, както и притежателите на сезонни карти, могат да посещават двубоите.

Културният секретар на Великобритания - Надин Дорис, заяви, че целта на всички санкции, е да се гарантира, че Абрамович няма да се възползва от собствеността си върху клуба. 

"Обявените днес санкции очевидно имат пряко въздействие върху Челси и неговите фенове. Работихме усилено, за да гарантираме, че клубът и футболът няма да бъдат засегнати. Затова издаваме специален лиценз, който да позволи на отбора да продължи да се състезава, а притежателите на билети да присъстват на мачове. Знам, че това носи известна несигурност, но правителството ще продължи работата си с Лигата и клубовете. Футболните клубове са културни ценности и са в основата на нашата общност. Ангажирани сме с това да ги защитаваме", заяви Дорис. 

Gulliver/GettyImages
54 снимки

Съгласно лиценза, Челси може да плаща на своите играчи и персонал и да покрива заплатите на футболистите под наем. Клубът ще продължи да получава финанси от телевизионно излъчване, но за момента ще бъдат замразени и няма да могат да се ползват. 

Тук обаче идват затрудненията. Челси не трябва да харчи повече от 500 хиляди паунда за организацията на конкретен двубой.  "Сините" от Западен Лондон имат забрана да надвишават сумата от 20 хиляди паунда за гостуванията си, което повдига сериозни логистични въпроси за предстоящия мач от Шампионска лига срещу Лил. 

Освен това, Челси не може да сключва нови договори, което означава, че е абсолютно извън сделките за летния трансферен пазар, а преговорите за удължаването на договорите на Сесар Аспиликуета, Антонио Рюдигер и Андреас Кристенсен стават невъзможни. 

Клубът не може да продава сам никакви стоки, но търговците на дребно могат да продължат да го правят, като е забранено да изпращат процент от печалбата на Челси. Всяка реновация и работа по стадиона на Челси е забранена. 

Gulliver/GettyImages
46 снимки

Лицензът е валиден до 31 май, но в него е заложено, че правителството може да го "променя, отменя или спира... по всяка време". Няма разпоредба за това, което следва след изтичането му. 

Все пак, журналистът от "The Telegraph" Мат Лоу, заяви, че клубът все още може да бъде продаден, тъй като заинтересованите страни не са се отказали, но всичко зависи от реакцията на Роман Абрамович и дали олигархът ще остави нещата в ръцете на правителството.