Челси и Ливърпул изиграха изключителен мач помежду си в откриващия кръг на Висшата лига, но в крайна сметка не се победиха и завършиха при резултат 1:1 в Западен Лондон.

Луис Диас даде аванс на 19-кратния английския шампион с попадение в 18-ата минута, а Аксел Дисаси изравни резултата в 37-ата с дебютен свой гол за новия си отбор след преминаването му от Франция. През първата част пък двата отбора вкараха по още един гол, но попаденията на Мохамед Салах и Бен Чилуел бяха отменени поради изключителни тънки засади. 

Иначе, двата отбора изиграха фантастичен мач в столицата на Великобритания, като ситуациите пред двете врати се рояха изцяло през първото полувреме. През вторите 45 минути Челси беше малко по-дейният отбор, но няколко свършени прояви от Алисон Бекер предотвратиха нов гол във вратата на "червените".

Дебюти за тима от северозападпна Англия направиха Доминик Собослай и Алексис Мак Алистър, докато за "сините" първи минути записаха Дисаси, Роберт Санчес.

Равенството пък е шесто поредно между двата тима в шест поредни мача помежду им в абсолютно всички надпревари, но този път тимовете си отбелязаха попадения, тъй като в последните случаи те липсваха. 


Gulliver/GettyImages
99 снимки

Ливърпул започна с владеене на топката и пренесе леко играта в половината на съперника. Мак Алистър достави центриране във втората минута към Диого Жота, който стреля с глава от сложна позиция и топката излезе аут.

След четири минути игра Харви Чуквуемека от домакините влезе изключително цинично при висока топка в гърдите на Ибрахима Конате, след което реферът Тейлър вдигна жълт картон на халфа на Челси, което провокира протести сред футболистите на Юрген Клоп за по-тежко наказание.

В шестата минута Доминик Собослай премина край трима бранители на Челси, а топката беше завършена от Жота, но португалецът стреля и този път неточно. Пет след това удар на Енцо Фернандес беше блокира с блестящ шпагат от Ибрахима Конате. При ответното нападение "червените" направиха бърза контраатака, като топката отиде в Мохамед Салах. Звездата на Ливърпул стреля от средно разстояние с десния крак, а топката се отби в напречната греда на Роберт Санчес.

Алисон Бекер направи първото си спасяване в срещата след 16 изминали минути след отлична работа отдясно на Стърлинг, който видя Николас Джаксън, но бразилският страж отби топката встрани с тяло. в 18-ата минута гостите поведоха в резултата. Собослай подаде към Конате, който продължи за Мак Алистър. Аржентинецът видя отлично Салах вдясно, който пък с пронизващ пас намери в наказателното поле Луис Диас. Той елиминира с тяло Аксел Дисаси и с шпагат откри резултата в Лондон - 1:0. Това е първият гол между двата отбора, който е вкарван от пет срещи насам, като дори те завършваха приоритетно при нулеви равенства.

В 23-ата пък Николас Джаксън се озова на добра позиция за стрелба, но ударът му отлетя аут. Шест по-късно Трент Александър-Арнолд изведе зад отбраната на Челси Мохамед Салах, за който остана най-лесното - да вкара срещу Роберт Санчес. Ситуацията обаче беше преразгледана за потенциална засада и такава беше посочена.

Девет преди края на първата част Стърлинг надигра Гакпо в наказателното поле на госта и центрира към Джаксън, но Александър-Арнолд сложи крак, за да не стигне топката до тъмнокожия футболист на "сините". При корнера пък Челси се възползва максимално, а новият бранител на домакините - Дисаси, успя да изравни резултата след лоша координация сред "червените" в отбрана - 1:1.

Хаосът в отбраната на "червените" беше факт, а секунди след първия гол Челси вече обърна развоя в своя полза. Енцо Фернандес изведе Бен Чилуел зад Конате, но ВАР преразгледа ситуацията поради засада на англичанина спрямо тялото на Александър-Арнолд. В крайна сметка голът беше отменен по подобие на този на Салах.

Ливърпул отговори с лек удар на Салах, който беше спасен от Роберт Санчес. Две преди края пък Рийс Джеймс проби отдясно и комбинира със Стърлинг. Накрая "синият" капитан центрира към Джаксън, който стреля от движение, но прати топката над напречната греда на Алисон.

След старта на второто полувреме Ливърпул, по подобие на първата част, пренесе играта в половината на Челси, а в 49-ата Върджил ван Дайк получи топката в полето на Челси. Капитанът на "червените" отправи много силен удар с десния крак, но топката профуча много близо над напречната греда на Санчес.

В 52-ата Собослай пласира отлично центриране в наказателното поле на "сините" след корнер на близката греда. Там топката се отби в ръката на Никълас Джаксън и прелетя край гредата на Санчес за нов корнер, но ситуацията беше полемична за наказателен удар. Дузпа не беше отсъдена от Дарън Ингланд и играта с ръка остана ненаказана.

Челси отговори с изключително нападение, а топката беше пренесена вляво към Бен Чилуел. Английският бранител стреля много силно, тъй като Александър-Арнолд не успя да го застигне, но Алисон Бекер направи отлично спасяване.

Централните бранители на "сините" от Лондон - Тиаго Силва и Ливай Коулил, комбинираха много технично помежду си в наказателното поле на Ливърпул, но ударът на Колуил беше блокиран от бранител на Ливърпул. Последва реакция от Клоп, който извади Гакпо и Жота, а на техните места се появиха Дарвин Нунес и Къртис Джоунс.

В 71-ата Николас Джаксън беше изведен след лоша проява на футболистите на Ливърпул при тяхна атака. Джаксън стартира пред Конате и французинът не успя да го блокира в нито един момент. Последва удар на Джаксън, но и този път Алисон Бекер беше на своята позиция.

Малко след това Юрген Клоп реши да замени Салах и Диас с юношата Бен Доук и Харви Елиът, а реакцията на египтянина при смяната не беше особено приятна спрямо германския мениджър, като №11 беше твърде кисел след изваждането му от терена. Така за първи път в последните 6 години Салах не успя да вкара гол в откриващия мач за сезона на "червените".

В добавеното време на срещата Дарвин Нунес отправи силен удар от разстояние, а топката рикошира в крака на Лесли Укечукво, което заблуди Санчес, но кълбото премина край левия стълб на стража на Челси и излезе в корнер.

Челси получи също великолепна възможност да спечели двубоя след отличен рейд от Джаксън, който подаде към Мудрик. Украинецът премина край Алисон Бекер, но не успя да завърши нападението с попадение.

FT / ЧЕЛСИ - ЛИВЪРПУЛ 1:1

0:1 Диас (18)

1:1 Дисаси (37)

Стадион: "Стамфорд Бридж" (Лондон)

Съдия: Антъни Тейлър

Челси: 31 Санчес - 2 Дисаси 6 Силва 7 Стърлинг 8 Фернандес 15 Джаксън 17 Чуквуемека 21 Чилуел 23 Галахър 24 Джеймс 26 Колуил

Мениджър: Маурисио Почетино

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chelsea FC (@chelseafc)

Ливърпул: 1 Алисон 4 Ван Дайк 5 Конате 7 Диас 8 Собослай 10 Мак Алистър 11 Салах 18 Гакпо 20 Жота 26 Робъртсън 66 Александър-Арнолд

Мениджър: Юрген Клоп