Ливърпул и Челси завършиха наравно 1:1 на „Анфийлд“ в последното голямо дерби за сезона в Премиършип.

„Сините“ от Лондон се виждаха като победители след великолепен гол на Еден Азар, който с цялостното си представяне демонстрира, че възвръща страхотната си форма от миналия сезон. Като цяло Челси бе по-добрият отбор и можеше да води и с повече. Гол на Кристиан Бентеке в добавеното време обаче донесе точката за Ливърпул, който не успя да покаже добрата си игра от последните мачове, но все пак не остана с празни ръце у дома.

Мачът нямаше никакво значение за Челси, докато Ливърпул все още имаше надежди за класиране в евротурнирите през Висшата лига. С постигнатия хикс в последните секунди мърсисайдци все пак запазиха минимални шансове преди последния кръг, но те минават през загуби на Уест Хем и Саутхемптън и успех на мърсисайдци като гости на Уест Бромич.

По-голямата възможност Ливърпул да играе в Европа догодина обаче остава победа във финала на Лига Европа срещу Севиля след седмица.

Ливърпул стартира двубоя по-добре от своя съперник и осъществи доста солиден начален натиск. При него Филипе Коутиньо и Адам Лалана стреляха опасно към вратата на Асмир Бегович, който замени Тибо Куртоа, но не успяха да реализират.

Постепенно след началните 15 минути Челси успя да изравни играта и на свой ред погледна към вратата на съперника.

В 20-ата минута обаче Роберто Фирмино можеше да стигне до добро положение след добър пробив вляво. Последното докосване на бразилеца обаче не се получи.

Еден Азар подсказа какво готви за Симон Миньоле с опасен удар в 22-ата минута, при който сънародникът му се намеси добре.

В 32-ата минута обаче Миньоле нямаше какво да направи, след като Азар мина по великолепен начин през четирима играчи в червено, за да прати топката в далечния ъгъл с перфектен изстрел.

В 39-ата минута Бертран Траоре можеше и да удвои аванса на "сините", след като бе изведен в добра позиция и се озова срещу излезлия повече от необходимото Миньоле. Младият нападател обаче не можа да насочи топката в очертанията на вратата.

В началото на втората част Челси продължи да играе по-уверено, а в 56-ата минута Азар стреля опасно, но в обсега на Миньоле. След час игра пък Даниел Стъридж направи сериозен пропуск, след като бе изведен чудесно от Лалана, но стреля в тялото на Бегович.

Педро също опита да се разпише в 63-ата минута със силен изстрел извън наказателното поле, който бе спасен от Миньоле. Белгийският страж демонстрира класа и в 72-ата минута, когато Траоре показа добра техника и стреля от границата на наказателното поле, но не затрудни вратаря.

В последните 10 минути Ливърпул опита все пак да стигне до изравнителния гол и в крайна сметка успя да го постигне в добавеното време на двубоя. Преди това обаче Педро пропусна голям шанс да реши всичко в мача. В 89-ата минута испанецът размина майсторски Алберто Морено, за да се озове очи в очи с Миньоле, но отново не успя да преодолее белгиеца.

Така се стигна до втората минута от продължението, в която голяма заслуга за изравняването имаше и вратарят на Челси Асмир Бегович. Босненецът не се намеси добре след центриране отляво на Шейи Оджо и само леко изби топката, с което я направи перфектна за Кристиан Бентеке, който с глава вкара в опразнената врата за крайното 1:1.

В класирането Ливърпул е осми с 59 точки, на 3 зад шестия Уест Хем. Челси е девети с 49 точки.