Мачовете в съботния ден от програмата за 24-ия кръг на Висшата лига спокойно могат да бъдат разделени в две категории: Челси-Арсенал и всички останали. Феновете на футбола от Албиона ще могат да се насладят на един от класическите сблъсъци с марката на Премиършип, който ще бъде много повече от градско дерби.

Началният сигнал на рефера Мартин Аткинсън е планиран за 14,30 часа българско време, а срещата можете да проследите онлайн на GONG PLAY и в ефира на телевизия DIEMA SPORT 2. Gong.bg ще се постарае да ви направи съпричастни с всеки любопитен момент от дуела, който има всички предпоставки да предреши битката за титлата.

15 кръга преди края „сините“ от Лондон водят уверено в първенството с 56 точки, докато надеждите на Арсенал за титлата се крепят едва-едва – трето място и 47 пункта. Мениджърът на Челси Антонио Конте отказа да приеме градското дерби като дуел, който ще приключи първенството. „Ако някой си мисли така, аз самият не съм толкова сигурен“, отсече италианецът в своята пресконференция. Изненадващата загуба у дома от Уотфорд накърни сериозно амбициите на „топчиите“, а така залогът в мача единствено се покачва. И ако това не е достатъчно, играчите на Челси със сигурност искат да си отмъстят за онова 0:3, което трябваше да преглътнат на „Емиратс“.

Какво сочат тенденциите?

„Сините“ спечелиха 15 от последните си 17 шампионатни мача (1 равенство, 1 загуба), но изпитват трудности срещу тимовете от топ 4. В петте си мача дотук те постигнаха едва 1 победа. Трите поражения на Челси в първенството дойдоха срещу Тотнъм, Ливърпул и – както вече стана дума – от Арсенал.

„Артилеристите“ имат един немалък проблем – техният мениджър Арсен Венгер ще гледа срещата от трибуните заради избухването си срещу съдиите при победата срещу Бърнли с 2:1. Това ще бъде третият мач от общо четирите, с които ФА го наказа.

В Челси няма контузени футболисти, като най-вероятно Антонио Конте няма да прави много промени по единадесеторката, която извоюва 1:1 срещу Ливърпул във вторник. Има вероятност Педро или Сеск Фабрегас този път да бъдат титуляри. Бранислав Иванович няма да има шанс да изиграе едно последно дерби срещу Арсенал, тъй като вече бе продаден на Зенит Санкт Петербург.

Арсенал от своя страна до последно ще се надява Алекс Окслейд-Чембърлейн и Оливие Жиру да получат „зелена светлина“ от лекарския щаб. С травма в прасеца Аарън Рамзи е твърде аут в следващите 3 седмици, така че ако Окслейд-Чембърлейн е здрав, тъкмо той ще заеме мястото на уелсеца като опорен халф.

Статистиката:

- Загубата с 0:3 от Арсенал по-рано през сезона е най-тежката за Челси от април 1997 година насам (тогава също 0:3). Преди поражението „сините“ бяха в серия от 9 поредни мача без поражение срещу „топчиите“ (6 победи и 3 ремита).

- Последният дубъл от победи на Арсенал над Челси датира от сезон 2003/2004 – когато дойде и последната шампионска титла за хората на Венгер.

- Последният мениджър на „сините“, който не можа да победи Арсенал в първите си два шампионатни мача срещу тях, бе Жозе Моуриньо през 2004/2005. Последният, който загуби и двата си първи сблъсъка с „артилеристите“, беше Глен Ходъл (1993/1994).

- Арсен Венгер загуби всяка от последните си 4 двубоя на „Стамфорд Бридж“ за първенство. Единственият друг стадион, на който той е губил повече поредни срещи, е „Олд Трафорд“ (в периода 2009-2013).

- За Конте загубата с 0:3 от Арсенал през септември е най-тежката за първенство от октомври 2010, когато бе треньор на Сиена (0:3 от Емполи).

- Трима играчи на „топчиите“ бяха изгонени в последните 3 шампионатни мача на „Стамфорд Бридж“ (Габриел Паулиста, Санти Касорла и Киърън Гибс)

- Диего Коста вкара голове в два от 4-те си двубоя срещу Арсенал за първенство, а в другите си два си извади жълти картони.

Програмата в съботния продължава с още куп мачове, като абонатите на GONG PLAY и DIEMA XTRA ще могат да наблюдават още един от съботните мачове в пряко предаване. Тотнъм посреща Мидълзбро в 19,30 часа, като мачът е наличен онлайн на платформата GONG PLAY и отново в ефира на DIEMA SPORT 2.