Манчестър Сити и Ливърпул предложиха един от марковите за Висшата лига двубои, който освен първата загуба за „червените” донесе и свеж полъх в интригата около първото място. Победата с 2:1 съкрати изоставането на актуалния шампион до само 4 точки зад моментния лидер, което подсигури зрелището в оставащите до края на кампанията 17 кръга.

И двата отбора заслужиха само суперлативи за изявите си, но дерби от подобен характер и с огромен залог нямаше как да мине без поне едно „черно петно”. Фенове и анализатори в Англия тепърва ще обсъждат действията на капитана на „гражданите” Венсан Компани в 31-ата минута, когато той по безкомпромисен начин попречи на Мохамед Салах да се откъсне сам срещу вратаря.

До ситуацията се стигна след спорно подаване на другия централен защитник Джон Стоунс, а Мохамед Салах стигна първи до кълбото и опита да го чукне покрай Компани, който вече се бе хвърлил на шпагат. Белгиецът атакува буйно своя съперник, политайки във въздуха с двата си крака и бутоните напред, като намери египетския национал в пищяла. Салах извади късмет, че контактът не бе по-сериозен, а Компани изобщо не беше съгласен с вдигнатия от рефера Антъни Тейлър жълт картон.

След края на срещата мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп обърна специално внимание на спорното положение. „Наистина харесвам Венсан Компани, но как, за Бога, това не е червен картон? Той е последен в защита и влиза здраво. Ако беше ударил Мо Салах по-здраво, той можеше да е аут до края на сезона. За съдията не е лесно и може би той не е видял ситуацията така, както я видях аз”, заяви германецът.

Според последните инструкции към английските съдии влизания, при които защитникът отлепя и двата си крака от тревата, се третират като такива, при които играчът няма пълен контрол над тялото си, съответно действа с прекомерна сила. Съгласно всички правила на футболната игра подобни нарушения трябва да се наказват по-сурово и да водят до отстраняване от игра.

Конкретната ситуация заслужи допълнително внимание, защото доведе до още един противоречив момент. След получаването на жълтия картон и докато Салах получаваше медицинска помощ на тревата, Компани се приближи и надвеси над жертвата си, след което безцеремонно изстреля репликата: „Pussy!” (от жаргон на английски – „пу**а”).

В своето интервю след срещата Компани, който беше заменен принудително в последните минути, защити действията си, настоявайки че шпагатът му не е бил извън рамките на разумното. „Играх с топката, докоснах малко и Салах, но в никакъв случай не съм действал мръсно. Трябваше да избирам – или това, или да го оставя сам срещу вратаря”, заяви 32-годишният бранител.