Брайтън и Манчестър Сити завършиха при резултат 1:1 на "Амекс" в отложен мач от 32-я кръг на Висшата лига. Попадението за гостите бе дело на Фил Фодън, а за "чайките" точен бе Хулио Енсисо. Двубоят бе изключително атакуващ и предложи много положения, а на тима на Роберто де Дзерби бяха отменени два гола. С това равенство Манчестър Сити остава на първа позиция с актив от 89 точки, докато Брайтън е на шесто с място с 62 пункта на сметката си.

Gulliver/GettyImages
33 снимки

В 6-а минута дойде първият чудесен шанс в срещата, след като Фил Фодън завъртя топката в наказателното поле, а Ерлинг Халанд изпревари пазача си, но силният му удар с глава премина леко над напречната греда от чиста позиция. Сериозен пропуск на звездата на Манчестър Сити.

В 20-а минута Дани Уелбек изпълни далечен пряк свободен удар, като шутира силно и прецизно, но топката се отби от напречната греда на Ортега. Късмет за Манчестър Сити! Секунди след това Халанд бе изведен сам срещу вратаря след чудесен пас на Фил Фодън, но нападателят не успя да преодолее Джейсън Стийл, който бързо скъси ъгъла и успя да улови.

Само пет минути след това Халанд бе изведен на чиста позиция и отклони към Фил Фодън, който стреля, а Ван Хеке не успя да изчисти добре от голлинията и топката влетя във вратата на Брайтън - 1:0 за Манчестър Сити.

В 31-а минута Брайтън успя да изравни, след като Каору Митома засече подаване на втора греда, като някакси с тялото успя да отклони топката, за да изравни резултата. Попадението обаче бе отменено, тъй като футболистът на "чайките" е играл с ръка. Гол за Брайтън нямаше.

В 38-а минута Хулио Енсисо демонстрира чудесния си контрол върху топката, след което стреля от дистанция, за да порази вратата на Ортега, който нямаше как да реагира. Феноменално изпълнение на футболиста на Брайтън - 1:1.

В последната минута на редовното време Каору Митома сервира топката на Дани Уелбек, като последният стреля, за да направи резултата 2:1. Попадението бе разгледено от ВАР и впоследствие отменено поради засада.

В последвалата атака Фодън беше в добра позиция, стигайки до центриране от крилото, но ударът му с глава от малкото наказателното поле не беше достатъчен точен и топката се отби от напречната греда. Късмет за Брайтън!

Второто полувреме също започна ударно, като в 56-а минута Евън Фъргюсън овладя отскочила топка след разбъркване в наказателното поле и стреля в долния десен ъгъл. Ортега реагира добре, като направи феноменално спасяване. Само корнер за "чайките".

В 65-а минута Каору Митома беше изведен в наказателното поле с високо подаване. Той бе очи в очи със стража на Манчестър Сити, но вратарят на Сити скъси бързо дистанцията и успя да отрази удара на Митома.

Первис Еступиниан връхлетя върху отскочила топка в 77-а минута, като опита мощен удар от разстояние, който премина на сантиметри от десния страничен стълб на Стефан Ортега. Само две минути по-късно Коул Палмър достави страхотно подаване на Халанд, който се измъкна от персоналния си пазач и успя да отбележе лесен удар с глава на опразнената врата. Голът на нападателя бе разгледан, а впоследствие и отменен от ВАР, тъй като Халанд бе извършил нарушение в атака срещу Коулил.

Това бе и всичко по-интересно около сблъсъка, който завърши при равен резултат - 1:1.

Стартови състави:

Брайтън: 23. Джейсън Стийл, 30. Первис Еступиниан, 6. Леви Коулил, 29. Жан Пол ван Хеке, 25. Мойсес Кайседо, 27. Били Гилмор, 13. Паскал Грос, 22. Каору Митома, 20. Хулио Енсисо, 40. Факундо Буонаноте, 18. Дани Уелбек

Треньор: Роберто де Дзерби

Манчестър Сити: 18. Щефан Ортега, 82. Рико Люис, 16. Родри, 5. Джон Стоунс, 2. Кайл Уолкър, 8. Илкай Гюндоган, 47. Фил Фодън, 17. Кевин де Бройне, 20. Бернардо Силва, 26. Рияд Марез, 9. Ерлинг Халанд

Треньор: Пеп Гуардиола