19-годишният испанец Браим Диас привлече вниманието на света с двата си гола (първи в професионалната си кариера) срещу Фулъм за Купата на лигата (2:0).

Диас, с майка испанка и баща мароканец, започва футболната си кариера в родния Малага. Талантът му обаче не остава незабелязан от големите риби и той получава предложения от тимове като Манчестър Сити и Барселона. С каталунците нещата не се получават, но "гражданите" са настоятелни и прибират младежа през 2014 г., когато е на 16 години за около 200 хил. паунда.  

В Манчестър Браим живее с четирите си сестри, майка си и баща си. В юношеските формации на "гражданите" той играе заедно със суперталантите Фил Фодън и Джейдън Санчо (в момента в Борусия Дортмунд), където печели титлата в сезон, в който тимът не губи нито един мач. 

Дебютът му за първия тим на Сити е през 2016 г., когато, отново в мач за Купата на Лигата (срещу Суонси), заменя Келеши Ихеаначо в 80-ата минута. Малко след това подписва и първия си професионален договор с тима на "гражданите".

До момента Диас е взел участие в 5 мача във Висшата лига, три в Шампионската лига, един във ФА Къп, един за Камюнити Шийлд и три в Купата на Лигата на Англия. Срещу Фулъм той игра едва за втори път като титуляр през сезона и общо трети, откакто е в клуба.

Положителните реакции не закъсняха. "Радвам се, че имаме това момче в нашия отбор. Ще направим всичко възможно той да продължи с нас, но все пак той решава", заяви треньорът Гуардиола след срещата с "котиджърс".

Любопитното е, че Браим имаше опции да отиде в друг отбор под наем през лятото, но реши да преподпише договор си и да се бори за място на "Етихад". Срещу Фулъм игра на левия фланг на нападението, но спокойно може да се подвизава и в центъра на терена, както и като единствен нападател. Има умението да борави и с двата крака, което му позволява да бъде играе на няколко позиции.

Часове след рецитала му в турнира за Купата на Лигата, Диас бе свързан с Реал Мадрид, който, според испанските издания, го е поставил на едно от първите места в трансферната си листа за януари.

Едно е сигурно - в Сити се появи талант, който има нужда от минути, за да расте и да твори.