Мажоритарният собственик на Арсенал Стан Крьонке е предложил 525 милиона паунда, за да изкупи дела на Алишер Усманов, вторият най-голям притежател на акции, който няколко пъти се опитва да установи контрол на клуба.

За последно през миналия май роденият в Узбекистан Усманов направи такъв опит, но в последните седмици борбата за надмощие е взела обрат, като Крьонке предлага 28 хиляди паунда на акция на руския бизнесмен.

Стан Крьонке притежава 67% от Арсенал, а Усманов 30.4% от акциите. Останалият дял принадлежи на миноритарни акционери, много от които се предават от поколения.

Но явно да има двама основни инвеститори, които не са в добри работни отношения, явно не е перфектният вариант за клуба в момента.

Алишер Усманов така и не успява да окаже сериозно влияние при дадено решение,  а двамата бизнесмени разбират, че настоящото разделение ще продължи.

Ако 70-годишният американец успее в опита си да изкупи дела на Усманов, то неговият дял би нараснал до 97%. Това ще го постави в положение да превърне футболния клуб в частен бизнес.

Последниците пък биха могли да са доста тревожни за 130-годишния английски клуб.