Голямото дерби между Манчестър Юнайтед и Манчестър Сити не оправда безкрайно много очакванията, след като двата отбора направиха равенство – 0:0, в мач от 12-ия кръг от английската Висша лига. Равенството със сигурност не е повод за радост за нито един от двата отбора, които са вперили поглед в челните позиции в класирането. Ман Юнайтед остава седми с 20 точки, докато „гражданите” заемат осмото място с 19 пункта. Лидерът Тотнъм е с 24 точки, но и с мач повече пред двата манчестърски тима.

54 снимки

Гостите от "Етихад" стартираха по-амбицирано срещата, макар положения пред вратата на Де Хеа да нямаше. Първият по-сериозен шанс бе на сметката на "червените дяволи". В 11-ата минута Люк Шоу пласира топката на първа греда след корнер, а там бе Линдельоф. Шведът игра с глава и продължи топката назад, където обаче Мактомии с е размина с топката и не успя да реализира попадение.

След 20 минути игра Стърлинг комбинира на двоен пас с Кевин Де Бройне. Англичанинът влезе вляво в наказателното поле на домакините и финтира леко Уан-Бисака, след което го атакуваха трима бранители на Юнайтед и ударът посока Де Хеа отблизо бе блокиран. Пет по-късно пък Марез подаде страхотен извеждащ пас в наказателното поле за Жезус. Бразилецът мина зад гърба на Магуайър и изпревари Уан-Бисака и стреля от трудна позиция от дузпата и ударът не намери очертанията на вратата, пазена от Де Хеа. В 31-ата пък Шоу центрира пак от корнер, този път за Магуайър, но опитът на бранителя бе неуспешен.

В 35-ата минута гостите разиграха впечатляващо топка отсвоетополе.Жезус подаде на Сърлинг, който продължи за него вляво и бразилецът проби. Той видя а дъгата Де Бройне, който с елегантно докосване видя вдясно Марез. Халфът отправи изстрел, ала стражът на Юнайтед скъси прекрасно ъгъла и блокира, след което ударът на Де Бройне бе неточен.

В 40-ата минута Линдельоф заходи за центриране от корнер и опита труден удар с глава, който беше и неуспешно отигран. Две преди края на първата част "червените дяволи" разкъсаха линиите на съперника с бързи подавания и Грийнууд отправи силен удар зад границата на наказателното поле с левия крак, но Рубен Диаш сложи тялото си на пътя на топката и не се наложи намеса на Едерсон.

Манчестър Юнайтед започна агресивно втората част, а в 48-ата минута Кайл Уокър изрита Маркъс Рашфорд в наказателното поле и след леко колебаване реферът Кавана посочи бялата точка. След преглеждането на VAR обаче се видя, че английският стрелец е бил в положения за засада и дузпа нямаше. Малко по-късно Погба подаде по земя към Рашфорд, който избяга от защитата на Ман Сити и стреля с левия си крак, но прекалено встрани от целта.

След час играпък Фернандиньо опита късмета си с диагонален шут, който обаче не застраши вратата на Де Хеа. Последвалите минути не предоставиха сериозни положения пред двете врати, като и двата отбора действаха предпазливо, чакайки грешка от съперника. В 80-ата минута Стърлинг опита да си изпроси дузпа, но реферът Кавана не се върза на номера на англичанина.

Три минути преди края на редовното време Марсиал комбинира в дълбочина с пас към Фернандеш. Португалската звезда стреля от дъгата на наказателното поле, но ударът бе прекален удобен за Едерсон. В добавеното време пък Родри опита късмета си с далечен удар, но аут.

FT / МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД - МАНЧЕСТЪР СИТИ 0:0

Рефер: Крис Кавана

Стадион: „Олд Трафорд” (Манчестър)

Манчестър Юнайтед: Де Хеа – Уан Бисака, Линдельоф, Магуайър, Шоу – МакТоминей, Погба – Бруно Фернандеш – Грийнууд, Рашфорд

Манчестър Сити: Едерсон – Уокър, Стоунс, Диаш, Кансело – Родри, Фернандиньо – Стърлинг, Де Бройне, Марез, Габриел Жезус