Футболистите на Манчестър Юнайтед Златан Ибрахимович и Маркос Роха избегнаха ретроспективни санкции след победата с 2:1 над Кристъл Палас от сряда вечер.

Реферът Крейг Доусън даде жълт картон на Рохо за агресивно влизане с двата крака срещу Уилфрид Заха от домакините през първото полувреме на двубоя. Мнозина анализатори счетоха, че аржентинският бранител е заслужавал по-сериозна санкция, още повече че преди 10 дни Идриса Гей от Евертън стори нещо подобно.

Правомощията на ФА обаче са ограничени, когато съответната проява е била санкционирана от рефера в реално време. Именно жълтият картон след единоборството е и причината защитникът да не бъде наказан по-строго.

Случаят на Ибрахимович обаче е по-особен, тъй като той удари с лакът в лицето Йоан Кабай, а епизодът убегна от вниманието на арбитрите. По тази линия ФА можеше да наложи наказание и действа по стандартната процедура – записът на инцидента от второто полувреме бе пратен до трима бивши елитни рефери, които го изгледаха самостоятелно един от друг. За да може футболната централа на Англия да предприеме санкции е нужно и тримата съдии да са единодушни в мнението, че такива трябва да последват. В този случай при тях е имало разнобой.