Мениджърът на Нюкасъл Рафаел Бенитес защити своя избор на тактика за мача срещу Челси от 3-ия кръг на Висшата лига. Въпреки подчертано дефанзивния подход на „свраките”, който бе отбелязан с изумление дори от наставника на „сините” Маурицио Сари, у дома отборът на Бенитес загуби с 1:2.

Медиите в Англия разкриха, че отсъствието на капитана Джамаал Ласелс във вчерашната среща не е било случайно. Изглежда сърцатият защитник е изразил несъгласие с избора на Бенитес Нюкасъл да излезе с 5-има бранители срещу Челси. Англичанинът е желаел да играе в центъра на защита, изградена от  трима бранители, а когато научил, че ще бъде поставен отдясно, изразил своите притеснения. Това довело и до изваждането му от състава.

След срещата на „Сейнт Джеймсис Парк” анализаторът на „Дейли Мейл” Джейми Реднап отправи сериозни упреци към стратегията на Бенитес с 5-4-1. „Тази тактика не ми допада. Ако играеш на „Етихад” срещу шампиона (Манчестър Сити – б.р.), го разбирам, но не и у дома. Статистиките за владение на топката са срамни. Ако си футболист на Нюкасъл, сигурно ще се чувстваш засрамен в съблекалнята, защото знаеш, че можеш да играеш повече от това”, позволи си да заяви Реднап.

Бенитес обаче изобщо не се впечатли от целия шум, който се вдигна. „Трябва да караш колата, с която разполагаш. Когато бях начело на Ливърпул, победихме Реал Мадрид с 4:0 у дома, бяхме офанзивни. Когато бях в Наполи, бях офанзивен, атакувахме непрестанно. Ще ми се да можех да играя с петима нападатели, стига да можех”, заяви испанецът.

„Когато съм в Нюкасъл, трябва да менажирам състава, с който разполагам. Преди доста време Барселона имаше 80 процента владение на топката срещу Селтик и все пак загуби мача. Статистиките вършат работа само на телевизията. В събота срещу Уулвс Манчестър Сити имаше 71 процента владение на топката и не спечели.”

„Човек прави това, което е длъжен да стори. Бяхме много близо до точката днес (победният гол за Челси падна в 87-ата минута - б.р.). Не помня Челси да е създавал чак толкова много положения през втората част”, добави Бенитес.

Още по темата:

Сари изумен от защитната игра на Нюкасъл

Азар бе навсякъде срещу Нюкасъл, докосвайки топката 134 пъти