Микел Артета иска да имплементира същинската култура, сходстваща на визията на Арсенал и довери, че ще даде „всяка капка кръв”, за да подобри нивото на отбора. Бившият капитан на „артилеристите” се завърна на „Емирейтс”, след като бе назначен в петък, подписвайки договор за три години и половина, напускайки поста си на асистент-мениджър в Манчестър Сити на Хосеп Гуардиола.

Артета замени Фреди Люнгберг, който бе временен треньор на отбора, след като Унай Емери бе уволнен в края на ноември, но се провали в опита си да подобри нивото на клуба.

Някои анализатори смятат, че назначаването на Артета е рисковано, след като той няма опит като мениджър, но 37-годишният наставник призна: „Напълно разбирам техните опасения, но аз ще дам всяка капка кръв, за да може този футболен отбор да стане по-добър. Ако не се чувствах подготвен, няма да стоя на този стол пред вас”.

„Готвя се от няколко години за тази възможност. Наясно съм какви са очакванията към мен, но съм наясно и какво се изисква от това да си мениджър и част от ФК Арсенал. Готов съм и нямам търпение да започнем своята работа възможно най-скоро. Имам добро усещане и виждам, че тук има позитивна енергия”, призна на първия си брифинг испанският специалист.

Артета остави зад гърба си страхотно партньорство в Ман Сити с Хосеп Гуардиола, където спечелиха местен требъл през миналата година, а шампионите попиляха с 3:0 Арсенал миналата неделя.

„Неговата работна етика е удивителна. За мен, тайната е, че треньорите и играчите трябва да си вярват, за да имаш успех. Нужно е да бъдеш безкомпромисен, постоянен всеки ден в работата си, тъй като всичко е важно”, допълни Артета.

„Първото нещо, което искам да променя, е енергията. Миналата седмица бях тук със Сити и бях малко притеснен, като видях какво се случва. Трябва да се ангажираме всичко и да убедим играчите, че това, което искат е това, което и аз искам. Трябва да приемат различните неща и мисленето, тъй като искам всички в клуба да са позитивни. Имаме да изградим култура. Ако те не могат да се нагодят, то ще се разделим”, завърши Микел Артета.